art251_bkmarktleiden3Het weer kan niet helemaal meezitten, wind en regen kunnen ons parten spelen, maar even vaak zijn we vergezeld door een stralende zon en een warme bries.

De handel neemt niet altijd grootste vormen aan, desondanks is het contact met het publiek, met boekliefhebbers in het algemeen en liefhebbers van Boudewijn Büchs werk in het bijzonder, altijd enerverend. Nooit bleven we verstoken van interessante en verassende gesprekken. Altijd weer voelen we ons rijker dan we kwamen (ja natuurlijk ook door nieuwe aanwinsten die we zelf hadden aangeschaft) als we aan het eind van een dag de boekenmarkt verlaten waaraan we als Büchmania deelnamen. Vandaag (zondag 30 mei) verging het ons al niet anders.

art306_lezingcina1Afgelopen week was de voorzitter van het Boudewijn Büch gezelschap Büchmania te gast in de les. De voorzitter, Karin Piters, ken ik via via door mijn eigen interesse in Boudewijn Büch.

Ze is enige weken op vakantie in China en waarom zou je het nuttige niet met het aangename verenigen?
Speciaal voor de studenten [sic: Studenten Nederlands aan de Beijing Foreign Studies University of (BFSU)] hield zij daarom een inleidende lezing over het leven en werk van de enthousiastste schrijver/dichter/documentairemaker van Nederland.

art326_alvDe Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair 2010 was jongstleden zaterdag 30 oktober domicilie van onze Algemene Leden Vergadering (ALV) 2010.
Elke ALV is belangrijk voor ons gezelschap. Het is het moment waarop bestuur en leden met elkaar in gesprek zijn over visie, beleid, activiteiten en lopende zaken van de vereniging. Dit jaar was de ALV zo mogelijk nog belangrijker dan anders, omdat het concept Statuten en Huishoudelijk Reglement van Büchmania op de agenda stonden. Het was dan ook fijn te zien dat circa twintig leden aanwezig waren op deze toch wel formele aangelegenheid.

art003boudewijn bijbvdVandaag 8 jaar geleden overleed Boudewijn en toch is Büch geen dag dood geweest. Zijn wereld is overal en er gaat ook geen dag voorbij dat je bij iets denkt: Boudewijn. Of het nu de nieuwe biografie is van Jan Mulder, een verfilming van het leven van Abraham Lincoln met Daniel Day Lewis in de hoofdrol of een cd met bewerkingen van nummers van The King. Büch, Büch, Büch. Elke keer schieten gedachten door het hoofd: Wat zou Boudewijn hiervan gevonden hebben? Hoe zou hij dit gepresenteerd hebben? Bij 3opreis ging Floortje Dessing laatst naar Pitcairn. Dat ze gaat, is briljant en ze doet het leuk en geweldig, maar je krijgt het gevoel dat Boudewijn het pakkender had gedaan. Bij hem was het gevoel blijven hangen dat je onmiddellijk de koffers moet pakken, tickets reserveren, boeken moet kopen en op reis moet gaan, omdat dit in een mensenleven simpelweg niet gemist kán worden. Hoe briljant was het geweest als Boudewijn een rol had gespeeld 'In het kielzog van Darwin'. Boudewijn die samen met O' Hanlon de wereld afstruint naar Darwiniaanse zaken. De gedachte alleen al veroorzaakt een aan de fantasie ontsproten zweem van niet te onderdrukken euforie. Dagdromen is soms het mooiste wat er is.

art340_robinsoncEven naar een onbewoond eiland vertrokken. Moor, de hond, is mee. Ze wordt, net als ik, ouder. We hebben allebei af en toe last van reumatische pijnen; we staan alle twee stijf op en moeten dan wandelen om de spieren warm en los te maken.
Ik heb via een Engels antiquariaat een mooie editie van Robinson Crusoë op de kop kunnen tikken en ben begonnen met lezen. Ik ben nog niet zo ver dat Robinson alleen op zijn eiland is, maar ik heb al wel mijn eerste schipbreuk achter de rug. Ik zou nu al een dag over dit boek kunnen vertellen en begrijp ook veel beter waarom mensen dat vroeger inderdaad deden. Gek: het lijkt een traag boek, maar er gebeurt toch idioot veel.

art356_entreeOp 12 december jl. was het zover: De negende Internationale Boudewijn Büch Dag in de fantastische OBA. De leden en andere enthousiastelingen stroomden op de vroege zondagmorgen toe en laafden zich aan de vele mooie boeken van de antiquariaten. Om tien uur werd de dag geopend door onze voorzitter Karin Piters, die iedereen welkom heette en vertelde dat de Boudewijn Büch Dag eigenlijk niet meer internationaal is, maar sinds vorig jaar een interplanetair karakter heeft gekregen. De Internationale Boudewijn Büch Dag zou voortaan de Interplanetaire Boudewijn Büch Dag moeten zijn. Karin bedankte nogmaals André Koolen voor zijn inzet in de afgelopen jaren in de rol van secretaris voor het gezelschap.

art378_vredespaleisEnige weken geleden ontmoette ik Paul Dentz tijdens een reisje naar de Napoleontentoonstelling in Bonn. Hij bleek de schrijver te zijn van het boekje Napoleon in Egypte en door de aanschaf daarvan ontdekte ik het bestaan van het Boudewijn Büch Gezelschap Büchmania.
In een grijs verleden (tijdens mijn studie aan de Universiteit van Amsterdam begin jaren 70) heb ik Boudewijn ooit eens in levenden lijve ontmoet en heb hem dankzij zijn legendarische en fascinerende tv-programma's altijd kunnen blijven volgen. Ik had daarom geen aansporing nodig om lid te worden van het Gezelschap.

art407_intro bbdag 2011Een ooggetuigenverslag

 

Op zondag 11 december 2011 vond voor de tiende keer de jaarlijkse interplanetaire Boudewijn Büch Dag plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Deze jubileumeditie was er een van hoogstaande kwaliteit. Zo was de biografe van Boudewijn Büch aanwezig en presenteerden Bart Stouten en Robert von Hirschhorn literaire werken van hoog niveau. De interessante lezing van Thera Coppens werd afgewisseld met klassieke pianomuziek en liederen uit de tijd van Goethe, vertolkt door Paula Bär-Giesse. Harry Knipschild beet het spits af met een presentatie in beeld en geluid over de legendevorming van Buddy Holly. Wie er niet bij was, heeft wat gemist!

Subcategorieën