Please select facebook feed.

home archief

De blogspot van Martin de Zoete is interessant om te volgen.

Kijk op: http://boekengek.blogspot.com/ 

Meer over Darwin en het Darwinjaar kunt u vinden op: www.darwinjaar.nl
Hier vindt u een overzicht van veel ‘Darwin-activiteiten’ die dit jaar plaatsvinden. Op deze website, bij het kopje Evolutie-kopstukken zien? treffen we ook de Dodo.

Midas Dekkers schreef het Boekenweekessay 2009: Piep. Een kleine biologie der letteren, een spraakmakend en eigenzinnig essay over het thema van de Boekenweek.
Uw boekwinkel biedt het Boekenweekessay aan voor een piepklein prijsje: € 2,50.
Uit Piep. Een kleine biologie der letteren
‘Lezen doe je om te kijken wat er in een ander omgaat: iemand van het andere geslacht, een ander volk, een andere tijd. En wie is er anders dan het dier? Kijk door de ogen van de dieren, ruik door hun neuzen en je krijgt er evenzovele werelden bij.’
Voor liefhebbers is de dodo als figuurtje te koop bij Arjan Honkoop. Voor info mail naar: a.honkoop@alcheringa.nl

Op zaterdag 14 maart om 21.00 uur (Nederlandse tijd) is er op BBC 2 een 1 uur durende samenvatting te zien van Vanessa Colingridge’s TV serie: Captain Cook: Obsession and Discovery.
De gehele 4 uur durende TV serie was eerder alleen te zien in Engeland op History Channel.Voor meer informatie: http://www.bbc.co.uk/programmes/b00jcgpm

De broer van de grote keizer Napoleon Bonaparte was van 1806 tot 1810 Koning van Holland. Hij was de eerste koning van Nederland. In 1809 maakte de koning een rondreis door Oost-Nederland en bezocht op 8 en 9 maart Ootmarsum.

Het thema voor de Maand van de Filosofie is ‘verzoening’.Ter gelegenheid van de Maand verschijnt er weer een filosofisch essay, dit jaar geschreven door Bas Haring: Het aquarium van Walter Huijsmans en waarom zouden we ons zorgen maken over de toekomst van de aarde?

In de zomercatalogus van Bert Bakker wordt het nieuwe dagboek van Hans Warren aangekondigd: ‘de voltooiing van het mooiste dagboek uit onze letteren’
Over het nieuwe dagboek wordt vermeld:
Het laatste deel van Hans Warrens Geheim dagboek. Voor het laatst berichten uit ‘Welgelegen’, het kleine huisje in Zeeland dat steeds meer zijn wereld wordt. Op weg naar de magische datum 1 januari 2000, ‘in werkelijkheid de meest kleurloze en onbeduidende dag die je je kunt voorstellen’.

Sotheby’s gaat een complete Hebreeuwse bibliotheek verkopen. Het is een heel bijzondere verkoop van heel authentiek Hebreeuws werk.
Sotheby’s maakte er een filmpje over dat is te zien op: http://www.sothebys.com/video/movies/index_valmadonna.html

Het filmpje is het te bekijken meer dan waard.

Het aprilnummer van het gratis e-magazine Scripta Periodica is uit. U treft het bij deze nieuwsbrief aan als bijlage.
Als u interesse heeft voor het e-magazine en zich hierop wilt abonneren, stuur dan een mailtje naar: brian.margje@zonnet.nl

Op 5 mei is de Artislezing Lessen van de Dodo door Kenneth Rijsdijk, onderzoeker bij Naturalis en docent aardwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees meer…

Met gepaste trots kan ik je melden dat er een gloednieuw boekentijdschrift is verschenen: INKT!
64 pagina’s leesplezier met een gevarieerd aanbod van artikelen.
Onder de medewerkers zijn tal van bekende namen, zoals Lydia Rood, Menno Wigman, Simon Vinkenoog. Robbert Dijkgraaf, Dirk Leyman, Siegfried Woldhek, Edward van Cuilenborg, Theodor Holman, Geert de Weyer en vele anderen.

Lees meer…

In de uitzending van De Wereld Draait Door op 29 april 2009 was Prof. Dr. Arnold Heertje te gast.
Hij kwam praten over een bijzondere uitgave die hij in zijn collectie bibliofiele boeken over de economie heeft.
Heertje heeft er overigens zo’n 3500 zegt hij zelf.

Lees meer…

Op 11-02-2009 werd Boudewijn Büch nog genoemd in een gedicht van Nico Dijkshoorn.
http://dewerelddraa itdoor.vara. nl/Gedichten- Nico-Dijkshoorn. 666.0.html# galapagos

Deze link geeft het gedicht integraal.

Lees meer…

Het heeft even geduurd, maar nu is dan toch de bijdrage van Jan den Hengst over de dodo verschenen.
In Archives of Natural History, volume 36 part 1 2009 worden een kleine negen pagina’s aan de uitgestorven loopvogel gewijd.

Lees meer…

Op deze bijzondere dag, de verjaardag van de dichter K.P. Kavafis (1863-1933), hebben wij een bijzondere primeur. Als motto voor het allerlaatste Geheim dagboek, dat in september verschijnt, heeft Mario Molegraaf gekozen voor een gedicht van Kavafis dat niet eerder in het Nederlands werd vertaald.

 

Martin Ros was jarenlang de opmerkelijkste stem in de Hilversumse ether. Op zaterdag werd het even stil als hij de moderne drukwerken en de oude klassieken ter hand nam. Romans van Conny Palmen tot Moby Dick trokken in een lange stoet voorbij.

Lees meer…

Digitaal materiaal van bibliotheken en instellingen uit dertig landen is vanaf deze week beschikbaar op de website van de World Digital Library. Manuscripten, kaarten, zeldzame boeken, opnames, films, foto’s en architectonische tekeningen zijn hier te vinden.

Lees meer…

Onlangs is er in de serie Vogelvluchtkwartetten een nieuw kwartetspel verschenen over schrijvers.
De complete titel is: Vogelvluchtkwartet nr. 2, 12 kwartetten Nederlandse schrijvers in de 20e eeuw.
In dit schrijverskwartet komt ook Boudewijn Büch voor. Hij komt voor in zee- en reisverhalen samen met Jan de Hartog, Cees Noteboom en Carolijn Visser.

Lees meer…

Na de boekenmarkt Op de Dreef in Haarlem, van 9 mei jongstleden, kregen we een erg leuk bericht van Martin en Pieter de Vries van Antiquariaat De Vries & De Vries.
In Haarlem waren we gezellig in gesprek geraakt, zoals dat gaat ‘als handelaren onder elkaar’. Het plezierige contact leverde een leuke gift op aan ons gezelschap. Hieronder daarvan akte.

Lees meer…

Een ‘klein’ nieuwtje, zoals Frans het zelf noemt, van Frans Mouws:”Ik ga met onder andere met Dolph Kessler samenwerken voor mijn nieuwe dodo uitgave.
Dolph bezoekt Büchiaanse plaatsen in de wereld. Zo was hij in Nome Alaska en heeft daar een fotoboekje van gemaakt in een oplage van veertig exemplaren (kosten 35 euro). Je kunt deze eventueel bij hem bestellen via zijn website; http://dolphkessler.nl/

Bij de optie ‘nieuwe series’ kun je alvast naar een paar Nome foto’s kijken. En onder de knop ‘fotoboeken’ vind je wat foto’s van Tristan!

Het is u hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan: Eén van de leden van ons gezelschap, Ron Moerenhout, heeft een boek geschreven dat de titel draagt: Gevlogen Paradijsvogels. Begin van deze week was Ron te gast bij De zomer draait door om samen met Mirjam de Graaff, de zus van Bart de Graaff, te vertellen over de gevlogen Paradijsvogels; te vroeg gestorven en markante Nederlanders, en de verhalen die hij daarover optekende. Ook Boudewijn Büch heeft een plaatsje gekregen in Rons boek.

Lees meer…

Museum Boerhaave presenteert in het Darwinjaar Van Adam tot DNA, een bijzondere tentoonstelling met de mens in de hoofdrol.
Vanaf het allereerste uur hebben geleerden geprobeerd het mysterie ‘mens’ te doorgronden. Wat onderscheidt ons van de dieren en wat onderscheidt ons van elkaar?
In Van Adam tot DNA toont Museum Boerhaave een staalkaart van ideeën die wetenschappers in de afgelopen vijf eeuwen over de mens hebben ontwikkeld.

Lees meer…

Ze bestaan al een jaar of twee. De popband Go Back To The Zoo. Ze mochten zelfs optreden in het programma De Wereld Draait Door van Mathijs van Nieuwkerk. Dat betekent dat je anderhalve minuut wordt ondervraagd door de presentator en één minuut je nieuwe plaatje mag spelen.

BERLIJN – Het manuscript van het gedicht Der Becher (1781), waarin Johann Wolfgang von Goethe zich tot zijn geliefde Charlotte von Stein richt, wordt deze week geveild in Berlijn. Volgens schattingen wordt het afgehamerd op ongeveer 60.000 euro. Dat maakte veilinghuis J.A. Stargardt maandag bekend.

Lees meer…

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Captain Cook and the exploration of the Pacific organiseert de Duitse tak van de Captain Cook Society (CCS) een speciaal weekend voor leden van de CCS of andere geïnteresseerden. Hoogtepunt van dit weekend is een bezoek aan de tentoonstelling in de Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland GmbH in Bonn. http://www.kah-bonn.de/index.htm?ausstellungen/index_e.htm

Lees meer…

Onderzoekers verwachten compleet skelet te vinden
Leiden, 29 juni 2009 – Van 1 tot 22 juli aanstaande vertrekt het expeditieteam van het Dodo Research Programme voor het vierde jaar op rij naar Mauritius. Zij doen daar opnieuw opgravingen aan het dodo-massagraf in het moeras Mare aux Songes. De zogenaamde dodo-polder, een put van twee bij twee meter, wordt ditmaal centimeter voor centimeter afgegraven. Het team verwacht voor het eerst een compleet skelet te vinden.

Lees meer…

Beste lezer,Het derde nummer van Scripta Periodica is uit.
Wilt u een gratis pdf-versie, mail dan naar: brian.margje@zonnet.nl. Verder willen wij u er op wijzen dat inbreng van u als lezer altijd welkom is.
Heeft u een leuk idee, een tip of inbreng voor het blad, mailt u dan vooral even. U kunt ook mailen voor persberichten.

Lees meer…

De opnames voor Beagle, in het kielzog van Darwin zijn in volle gang. Dat niet altijd alles van een leien dakje gaat schrijft redactrice Maaike de Gruyter op de website van de VPRO. Redmond O’Hanlon heeft in Indonesië dengue ofwel knokkelkoorts opgelopen. Hij moest enige tijd het bed houden maar is nu weer actief.

Lees meer…

Paul Westgeest attendeerde ons op de uitgave van het boek Riet Raaphorst, Zwerven binnen grenzen, door Mieke van den Berg.De naam van Mieke kennen we uit Weg uit Wassenaar de uitgave van Frans Mouws.
Mieke was een oud klasgenoot van Boudewijn Büch.
Samen hebben ze twee jaar op de Karel Doorman Mulo doorgebracht en hebben volgens Mieke tegelijkertijd, in 1968, examen gedaan”.

Lees meer…

Onlangs verscheen bij uitgeverij Bas Lubberhuizen het boek Amsterdam & zijn schrijvers, literatuur op locatie.
Het boek is samengesteld door Ko van Gemert.
Met zo’n titel zou je verwachten dat Boudewijn Büch ook een hoofdstukje krijgt in het boek, maar dat is niet zo. Misschien komt dat wel omdat het huis van Boudewijn uitgebreid beschreven is in het laatste boek van ons lid Frans Mouws.

Lees meer…

Deze week [de week van 17 juli j.l.] ben ik begonnen met een web-video-blog op de site van de Humanistische Omroep, dit project gaat zeker tot het einde van het jaar lopen.

Weer een stapje dichterbij Hilversum.

http://www.human.nl/?pg=blog&blogid=441&blogaid=25

Veel lees/kijk plezier
Frans Mouws

Manuscripta, 6 en 7 september 2009

Exclusieve sneak previews van boekverfilmingen
Ook voor de verfilming van het Nederlandstalige boek moet u op Manuscripta zijn. Nog voordat ze dit najaar in première gaan, ziet u op Manuscripta de sneak previews van een aantal bijzondere boekverfilmingen.
Dé bioscoophits van dit najaar, u ziet ze als eerste op Manuscripta.

Lees meer…

Twee tentoonstellingen over Hans Warren openen in september 2009

We hebben belangrijk nieuws voor alle liefhebbers van het werk van Hans Warren.
Zoals bekend worden in september twee tentoonstellingen geopend over het leven, het werk en de verzamelingen van Hans Warren, in de Zeeuwse Bibliotheek en in het Zeeuws Museum.

Lees meer…

Marstercourse Schrijven, publiceren en debuteren start 6 oktober 2009

Vanaf oktober organiseert uitgeverij Augustus met de Schrijfbibliotheek een Mastercourse Schrijven, publiceren en debuteren.
Wat is het? Een serie masterclasses (8 avonden) voor ambitieuze roman- en verhalenschrijvers, georganiseerd rond de gerenommeerde Schrijfbibliotheek van uitgeverij Augustus. Alle aspecten van het prozaschrijven komen aan bod: van personage tot conflict, van herschrijven tot publiceren.

Lees meer…

Liefdesbrieven Boudewijn Büch onder de hamer, september 2009

Het Amsterdamse veilinghuis De Eland brengt in september een groot aantal opdrachtexemplaren en handgeschreven brieven van Boudewijn Büch onder de hamer. De collectie is afkomstig van de illustratrice Pauline Drost, die lange tijd Büchs geliefde was. Ze behoorde ook tot het vaste team dat Büch volgde op zijn reizen over de wereld.

Lees meer…

Boudewijn op nummer 13 in Scholierenranglijst

Leest de jeugd nog? Ja, als het echt moet zoals voor hun boekenlijst op de middelbare school. Met behulp van het internet weet je precies waar het boek over gaat en heb je een kant en klaar uittreksel. Dus echt lezen…

Maar goed, bepaalde boeken staan al decennia lang op de boekenlijst van scholieren. Gelukkig komt onze Boudewijn er ook nog steeds in voor. Met één boek en dat is natuurlijk: De Kleine Blonde Dood.
Het afgelopen schooljaar zakt onze held jammer genoeg van 7 naar 13.

Lees meer…

Complete ‘Barend en Van Dorp’ op internet, augustus 2009

Alle uitzendingen van de talkshow Barend en Van Dorp zijn vanaf 17 september op Internet voor iedereen beschikbaar. Het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, waar de opnamen zijn ondergebracht, gaat hiervoor een speciale website opzetten, zo meldt Het Parool. Het betekent dat ook de uitzendingen met Boudewijn Büch geraadpleegd kunnen worden.

Lees meer…

Paaseilanders zien eindelijk voetbal, 10 augustus 2009

Voor het eerst in de geschiedenis is er een voetbalwedstrijd gespeeld op Paaseiland.
Een selectie van het eiland speelde in de Chileense bekercompetitie tegen Colo Colo.

Lees meer…

Charles Darwin op DVD bij de Volkskrant, augustus 2009

In de Webwinkel van de Volkskrant is de volgende DVD over Charles Darwin te kopen tegen een ongelofelijk lage prijs: Darwin – 3 dvd’s voor € 14,95 + € 1,95 verzendkosten.

Een door kunstenaar Andy Warhol gemaakt portret van de overleden zanger Michael Jackson gaat binnenkort onder de hamer. De veiling vindt plaats in New York. Pop-art-icoon Warhol kreeg de opdracht voor het portret in 1984 om de recordverkoop van Jacksons album Thriller te vieren.

Lees meer…

Ons zeer gewaardeerde Büchmania-lid en tevens voorzitter van theBlue Poet Society, Paul Dentz, alias Arnoud van der Vorst, komt na Wees en Apollonia met een nieuw boek, Bizar geheten.Over dit boek schrijft Aspect op zijn website:
“Het lot en niets anders lijkt verantwoordelijk te zijn voor de ongewone, zelfs bizarre gebeurtenissen waarmee de hoofdpersonen in deze verhalenbundel worden geconfronteerd. De vrije wil is een farce.

Lees meer…

Studenten van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht lenen hun studieboeken voortaan in het voormalige paleis van Lodewijk Napoleon, broer van Napoleon Bonaparte en van 1806 tot en met 1810 koning van Holland.
Het oude paleis uit 1807 is de afgelopen twee jaar gerenoveerd en heringericht als Universiteitsbibliotheek Binnenstad.

Lees meer…

De schrijver Abdelkader Benali gaat volgend voorjaar een nieuw boekenprogramma presenteren. De voorlopige titel van de zesdelige serie is: De schrijver en de stad.

Het televisieprogramma wordt uitgezonden bij de publieke omroep NPS.

Lees meer…

West-Terschelling (ANP) –
Vuurtorenwachters van de Brandaris op Terschelling komen al weken zwetend op hun werkplek aan.
Omdat de lift in de vuurtoren kapot is, moeten ze 250 traptreden beklimmen voordat ze boven zijn.

Lees meer…

Bewoners van Paaseiland hebben op 17 augustus enkele uren het enige vliegveld geblokkeerd. Ze vinden dat het eiland overspoeld wordt door toeristen en eisen dat een maximum wordt ingesteld.

Lees meer…

Het is al wel bekend, maar het blijft wennen aan het idee. Cabaretduo Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten stoppen er mee. Ze gaan solo verder. Waarom?In de Kunsten & Boeken bijlage van De Volkskrant werd kortgeleden een tipje van de sluier opgelicht. “We willen voorkomen dat we elkaar de hersens inslaan” en “Het was nooit: hoedje op en klaar”.

Lees meer…

Bekende Nederlanders komen dit najaar met een boek over hun leven en werk. Op Manuscripta, de feestelijke opening van het boekenseizoen, beleven een aantal van deze BN’ers hun entree als auteur. Op zondag 6 september staan op de podia van Manuscripta onder meer actrice Willeke van Ammelrooy, Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden en televisiepresentator en Bekende Vlaming Paul Jambers.