De organisator van de jaarlijkse seizoensboekenmarkten Op de Dreef, Jan Hulleman, nodigde Büchmania, op voorzet van Louis Schouten waarvoor onze dank, uit op de seizoensboekenmarkt Op de Dreef.
We zijn met veel plezier op de uitnodiging ingegaan. Immers het is een mooie gelegenheid om ons als vereniging te presenteren en onze uitgaven te koop aan te bieden aan het ‘Haarlems publiek'.

Door de uitnodiging waren er voor Büchmania geen kosten voor kraamhuur aan verbonden en maakte de organisatie voor ons reclame.

Elke tweede zaterdag van de maand, in de maanden april t/m oktober, organiseert Hulleman een boekenmarkt op de Dreef, gelegen aan de rand van het centrum van Haarlem. Büchmania mocht afgelopen najaar kiezen welke maand van dit seizoensjaar we aan de markt wilden deelnemen. We kozen voor de maand mei en dus voor de 9e mei, omdat we de afgelopen jaren al zijn bedeeld met een bijzonder mooi voorjaar. We hadden dus goede hoop dat dat dit jaar niet anders zou zijn. En we kregen gelijk, ofwel we hadden geluk. 's Ochtends was het zonnetje nog wat waterig en stond er een koud windje, maar vanaf een uur of 11.00 werden we getrakteerd op een lekker voorjaarsweertje en verblijdde de zon ons met haar komst.

Het is natuurlijk altijd een stuk prettiger met lekker weer achter de marktkraam te staan, dan wanneer het, zoals gisteren en vannacht, met bakken uit de hemel komt. We hadden geen slechte aanloop naar onze kraam. Misschien had de pers daartoe bijgedragen, want zowel in het Haarlems huis-aan huisblaadje, waarin een aardig stuk van ons persbericht was opgenomen, als in een miniadvertentie in zowel de Volkskrant, het NRC Handelsblad, als Trouw stond onze aanwezigheid op de boekenmarkt aangekondigd. De Haarlemse nieuwsradio Haarlem 105 had gebeld voor een interview dat de dag tevoren twee keer werd uitgezonden. Hoe dan ook, de aanloop was behoorlijk en de interesse voor Boudewijn Büch leeft nog steeds, ook in Haarlem en omstreken. Het leuke van zo'n dag is dat we ook altijd in gesprek komen met mensen die Boudewijn hebben gekend. Zo kwam de toenmalige tandarts van Boudewijn uit Amsterdam met zijn vrouw even een kijkje nemen en belangstelling tonen. Ze denken nog altijd met warmte aan Boudewijn terug.

Aan het eind van de dag maakten we de balans op en natuurlijk hoort daar ook de financiële kant bij. We hadden die dag niet slecht geboerd. Niet eerder hadden we op een markt zoveel omzet gedraaid en dat voelt natuurlijk lekker. Kortom een dagje ‘lullen' over Boudewijn, een beetje leuten met elkaar, ‘collegae' marktkooplui en passerende Büchianen, en een lekker dagje buiten brachten ons en de vereniging geen windeieren. Hopelijk kunnen we dat van komende zondag ook zeggen, want zondag 31 mei staan we, in goed gezelschap van Arjan Honkoop en zijn Antiquariaat Alcheringa op de boekenmarkt in Leiden. We danken Arjan vooraf voor het feit dat hij ons belangeloos, een deel van zijn kraam schenkt.
Misschien zien we jullie in Leiden.

Karin Piters