"Evolution is Revolution" moet Charles Darwin gedacht hebben toen hij in 1859 op 50-jarige leeftijd zijn Origin of species de wereld instuurde. Hij heeft het wel geweten: Dit boek dat op 24 november 1859 met een oplage van 1250 exemplaren bij Murray in Londen verscheen was binnen een dag uitverkocht. Wat hierop volgde was inderdaad revolutionair. Ook hier in Nederland draait de Darwin-hype nu op volle toeren.
Op 12 februari, zijn 200ste geboortedag, ging bij een opmerkelijk groot aantal museale instellingen het Darwinjaar van start.
Voor ons was het startpunt van het Darwinjaar het Leidse Naturalis. Van vele andere deelnemende instellingen zullen wij dit jaar waarschijnlijk ook de deur platlopen. Darwin en geen einde, daar lijkt het een beetje op.
Ter illustratie alvast een paar evolutionaire smaakmakers op het scherm die met ons mee naar huis gereisd zijn. Onder andere een cd, De Dodo leeft, www.luisterwijs.nl; een boek over de Solitair en een Darwin vingerpop, www.philosphersguild.com.
In de museumwinkel van Naturalis zijn een heleboel leuke hebbedingetjes te koop. www.natuurenboek.nl
Er was heel veel belangstelling voor de DODO op de tentoonstelling. Door enkele bezoekers werd ook veel nonsens over de dodo ten gehore gebracht. Een bezoekster ging zelfs zover met een bewering dat er in Oxford een compleet opgezette dodo staat. Nou ja!

Tot slot nog een leuk nieuwtje: Midas Dekkers schrijft dit jaar het boekenweek essay, getiteld PIEP - een kleine biologie van de letteren met op de cover een afbeelding van een DODO. Op 20 maart signeert hij bij boekhandel Selexyz Kooyker in de Breestraat in Leiden.

Meer over Darwin is te vinden op de website: http://www.nieuwezijds.nl/lees-darwin-nu/

Via deze site: http://www.nieuwezijds.nl/lees-darwin-nu/downloads.php biedt Uitgeverij Nieuwezijds haar vertalingen van Charles Darwins boeken aan als gratis downloads. Het betreft PDF-bestanden van:

  • Over het ontstaan van soorten
  • Het uitdrukken van emoties bij mens en dier
  • De afstamming van de mens
  • De autobiografie van Charles Darwin
  • Charles Darwins brieven

Hubert en Elly Daxböck