Het beloofde zondag de 22e juni een mooie dag te worden in Wassenaar. Vooraf hadden we 52 ingeschreven deelnemers die mee gingen wandelen op onze tocht door het Wassenaar van Boudewijn Büch, zijn ‘Geestgrond'. Die inschrijving overtrof de gemiddelde inschrijving bij onze activiteiten ruim (de Boudewijn Büch Dag uitgezonderd).

Vooral in de laatste twee weken waren er nog veel mensen die ons lieten weten van de partij te zijn. De pers had ons bericht goed opgepakt. We haalden de Volkskrant en in de omgeving van Wassenaar was er geen blad dat de activiteit niet vooraf belichtte. Dat vanuit het dorp Wassenaar misschien wat mensen zouden meelopen, hadden we voorzien, maar de aanloop die we zondag geneerde, was boven al onze verwachten.

Vanaf 10.30 uur liepen de mensen binnen in Cultureel Centrum Warenar, de verzamelplaats voor de wandeling. In eerste instantie zagen we vooral de leden die zich hadden aangemeld. De vaste groep bezoekers van onze activiteiten waren ook nu voor het grootste deel present. De burgemeester van Wassenaar Jan Hoekema was ook aanwezig om ons op de wandeling te vergezellen, evenals de pers die in de persoon van Jos Knijnenburg van de Wassenaarse krant de hele wandeling meeliep en zelf ook een groot Büch adept bleek te zijn.
Toen we dachten dat alle leden die zich hadden aangemeld wel zo'n beetje aanwezig waren en we van start konden gegaan, verraste Wassenaar ons; maar liefst vijftig mensen, die buiten hadden staan wachten, togen naar binnen en gaven aan ons te willen vergezellen.
We turfden 105 mensen bij de start van de tocht door Wassenaar. Ook Johan van Gogh, vader van Theo, liep enthousiast met ons mee.

Even na 11.00 uur togen we naar buiten voor de start van een memorabele wandeling. Simone van Olst, Paul Westgeest en ondergetekende moesten even inkomen. Hoe spreek je in de buitenlucht goed verstaanbaar voor een groep van ruim honderd mensen? Het idee van Simone om met blauwe overhemden met Büchmania voor iedereen herkenbaar te zijn, bleek nu briljant.
Een deelnemer uit Wassenaar haalde voor ons een krukje waar we op konden staan, zodat we, op plekken waar dat handig was, iets hoger stonden.

Aan de overkant van ons startpunt, Cultureel Centrum Warenar, ligt de voormalige Willibrordus school waarop Boudewijn zijn basisschooltijd heeft doorgebracht. Boudewijn beschrijft de school ook in Weerzien en heeft hieraan gemengde gevoelens. De filmzolder bezocht hij graag. Hier maakte hij kennis met andere delen van de wereld die hij dacht nooit in werkelijkheid te bezoeken. Vanaf Cultureel Centrum Warenar is de St. Willibrordus kerk al te zien. De katholieke kerk staat borg voor een goed verhaal en een lange geschiedenis. In Weerzien beschrijft Boudewijn dat hij de trappen van de toren beklimt, iets wat Paul Westgeest niet voor mogelijk houdt, daar Boudewijn een bijzonder angstig jongetje was die bovenal hoogtevrees had. De zoon van de oude koster, Jan Kortekaas, die deze dag eveneens van de partij was, wist ons echter te vertellen dat Boudewijn werkelijk minstens één keer de toren heeft beklommen en wel met hem op zijn bezoek aan Wassenaar.

Veel Wassenaarders die meeliepen, kennen de familie Buch en Westgeest in meer of mindere mate, waardoor de tocht een feest der herkenning was. In de eerste plaats voor Paul Westgeest.

Bij het huis van oma Elfers en Drogist Bethlehem is veel te vertellen. Paul zou hier uren kunnen verhalen met anekdotes. Hij memoreerde onder meer aan het sterven van opa Willem en de wijze waarop Boudewijn dat plachte na te doen. Ook verhaalde Paul over de WEBU tijd en de schatten die Boudewijn en hij aanschaften bij drogist Bethlehem in de Kerkstraat.

Via de Gang waar de familie Van den Barselaar nog altijd woonachtig is, ging onze tocht naar het Plein, samen met de Gang het mooiste stukje historisch Wassenaar. Ook hier was meer te vertellen dan de tijd ons toeliet. We verhaalden over onder meer Maison André en de historische oude pomp die Menno eens bekladde en waarbij hij als provo door de politie werd opgepakt. Maar ook vertelden we over de dansfestijnen op het plein en de winkel van de familie Beuk. Het voert te ver hier alles uit te schrijven; daarvoor koopt u liever de uitgave die bij de wandeling is verschenen: Wandeling door de ‘Geestgrond' van Boudewijn Büch. De voormalige woonhuizen waar Boudewijn zijn jeugd doorbracht, deden we vanzelfsprekend aan, alsook, later na de lunch de Jonkerlaan met het voormalig woonhuis van de familie Westgeest en de Paauw.

Om 13.00 uur stond de uitreiking van het eerste exemplaar van Wandeling door de ‘Geestgrond' van Boudewijn Büch op het programma. Burgemeester J. Hoekema deed ons de eer om dit eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Hij was oprecht blij met de belangstelling voor Wassenaar en bleek een aantal boeken van Boudewijn Büch te hebben gelezen. Hij heeft de ambitie Boudewijn Büch te gaan verzamelen en die collectie te completeren. Tijdens deze dag is hem duidelijk geworden dat enig geduld en de nodige pecunia daarbij van grote waarde zijn.

Veel van de deelnemers aan de wandeling kochten een exemplaar van de Wandeling door de ‘Geestgrond' van Boudewijn Büch en hierop volgden voor Simone, Paul en ondergetekende een signeersessie. Ondertussen serveerde Cultureel CentrumWarenar in het restaurant op sfeervolle wijze de lunch die goed was verzorgd.

Nadat de inwendige mens ook de benodigde aandacht had gehad, presenteerden we het Büchmania Magazine nr. 5; Eilanden/ Reizen André Koolen reikte Paul Westgeest het eerste exemplaar uit. De aanwezige leden kregen vanzelfsprekend een exemplaar uitgereikt en legden dit aanwezige auteurs veelal voor om te signeren. Marcel Schaap, Roy de Beunje, Carl Koppeschaar, Regina van Weerdhuizen en Guus Bauer waren aanwezig tijdens de presentatie van het magazine. Godfried Vrancken, auteur van het verhaal over de reizende botten van Columbus zat zich in Madrid te verbijten, omdat hij er deze dag onmogelijk bij kon zijn. Ook Alexander Reeuwijk had zich moeten afmelden, evenals Bobby Spraakman die te laat terug was van een zakenreis. Na de lunch togen we naar de Jonkerlaan en de Paauw. Wederom een fraai stukje Wassenaar waarover veel te verhalen is. Leest u dus Wandeling door de ‘Geestgrond' van Boudewijn Büch.

Om 16.00 uur waren we terug bij Cultureel Centrum Warenar. De wind was inmiddels stevig gaan waaien en samen met de tijd node dat ons de fietstocht uit te stellen.

Bij voldoende animo kunnen we die later nog een keer ondernemen. Het was een bijzonder geslaagde dag met een overweldigende opkomst, veel gezelligheid en informeel samenzijn, met veel wetenswaardigheden, vertellingen en anekdoten.
We bedanken hier dan ook iedereen die heeft geholpen deze dag tot een succes te maken.

Karin Piters,
Voorzitter van het Boudewijn Büch Gezelschap Büchmania