art501 knappekoppenNederlandse wetenschappers hebben nadrukkelijk hun sporen achtergelaten in de wereld. Niet alleen met hun ontdekkingen, maar ook door hun markante verhalen en voorwerpen die voor het nageslacht bewaard zijn gebleven. Knappe Koppen vertelt aan de hand van objecten, afbeeldingen en personen het verhaal van de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis.

 

Nederlandse geleerden zijn er in alle soorten en maten. Tegenover de veelzijdigheid van wonderkind Chistiaan Huygens staat de zwoegende Nobelprijswinnaar Johannes Diderik van der Waals. Het romantische levensverhaal van insectenpionier Jan Swammerdam steekt scherp af tegenover dat van de nuchtere 'leermeester van de heel Europa', Herman Boerhaave.

art500 op de kaartSimon Garfields belangstelling voor kaarten wordt gewekt wanneer hij als kind dagelijks de metrokaart in de Londense subway bestudeert. Zijn fascinatie is sindsdien alleen maar toegenomen.


In Op de kaart onderzoekt hij hoe kaarten, vanaf de eerste schetsen van de oude Grieken tot aan Google Maps, onze geschiedenis hebben gemaakt en beïnvloed. Garfield verhaalt over de onmogelijke opdracht om Afrika in kaart te brengen, over het maken van de perfecte globe, over Ptolemeus en Johannes Blaeu, over de ontdekkers van de Zuidpool en de 'Star Maps' in Hollywood. En waarom heet Amerika eigenlijk niet Columbus?

art499 manuscriptaOnder andere Herman Brusselmans en Joost Zwagerman zijn dit jaar te gast op Manuscripta, sinds 2007 de officiële opening van het Nederlandse boekenseizoen. Dat meldt stichting CPNB in een persbericht. Het evenement vindt plaats op 31 augustus en 1 september. Standplaats dit jaar is voor het eerst het museumplein.


Op diverse podia tijdens de Uitmarkt op het museumplein geven grofweg zestig auteurs acte de présence. Naast Herman Brusselmans en Joost Zwagerman zijn ook Karin Amatmoekrim, Tessa de Loo, Nico Dijkshoorn, Ted van Lieshout, Peter Römer en Arthur Japin, Thomas Verbogt, Abdelkader Benali, F. Starik en Frank Westerman op het boekenfestival aanwezig.

art498 eetbaarkokboekBoeken worden niet altijd gemaakt om te lezen, sommige zijn er om op te eten. In een recente uitgave over typografie, Fully booked: ink on paper: design & concepts for new publications dat bij de Berlijnse firma Gestalten verscheen worden er twee genoemd: een Duits en een Nederlands voorbeeld. 

 

Het eerste boek is Das echte und einzige Kochbuch (of The real cookbook) van het Duitse ontwerpbureau Korefe. Het is een doorbladerbaar én leesbaar boek, maar je kunt het ook koken en opeten. Het boek is gemaakt van pasta. Men neme een ovenschaal. Leg het boek in de schaal, vul de pagina's met groenten en vlees, zoals u gewoon bent met een lasagna. U kunt uw vrienden vervolgens uitnodigen voor een feestelijke bibliotheekmaaltijd. 

art497 ginkgoPerhaps the world's most distinctive tree, ginkgo has remained stubbornly unchanged for more than two hundred million years. A living link to the age of dinosaurs, it survived the great ice ages as a relic in China, but it earned its reprieve when people first found it useful about a thousand years ago. Today ginkgo is beloved for the elegance of its leaves, prized for its edible nuts, and revered for its longevity. This engaging book tells the rich and engaging story of a tree that people saved from extinction—a story that offers hope for other botanical biographies that are still being written.

art496 dodoThe Dodo and the Solitaire is the most comprehensive book to date about these two famously extinct birds. It contains all the known contemporary accounts and illustrations of the dodo and solitaire, covering their history after extinction and discussing their ecology, classification, phylogenetic placement, and evolution. Both birds were large and flightless and lived on inhabited islands some 500 miles east of Madagascar. The first recorded descriptions of the dodo were provided by Dutch sailors who first encountered them in 1598—within 100 years, the dodo was extinct.

 

art495 anytylerVanwege de tentoonstelling Andy Warhol. Onbekende vroege tekeningen in het Prentenkabinet worden in het museum twee zeefdrukken van Andy Warhol getoond uit de collectie van Teylers Museum.

 

Beide zeefdrukken zijn afkomstig uit de nalatenschap van schrijver en verzamelaar Boudewijn Büch. Voor hem was de Vesuvius onweerstaanbaar. Hier komen namelijk twee van zijn idolen samen: Goethe en Warhol. Andy Warhol baseerde de zeefdruk op een tekening die de achttiende-eeuwse romanticus Johann Wolfgang von Goethe maakte toen hij in Italië getuige was van een indrukwekkende uitbarsting van de vulkaan.

art494 andy warholVan 1 juni
2013 tot en met 1 september 2013

 

In het Prentenkabinet van Teylers Museum zijn deze zomer ruim vijftig onbekende vroege tekeningen te zien van één van de belangrijkste kunstenaars uit de twintigste eeuw: Andy Warhol (1928-1987). De sensationele vondst biedt een fascinerend inzicht in de kunstenaar voordat hij de Prince of Pop Art werd.

Subcategorieën