art519 bleauCANBERRA- Een zeer bijzondere historische kaart van Australië van VOC-kaartenmaker Joan Blaeu wordt voor het eerst tentoongesteld in Australië. De kaart van Nieuw-Holland, de oude naam voor het eilandcontinent Australië, was lang in de vergetelheid geraakt.

 

"De kaart wordt door velen beschouwd als het geboortecertificaat van Australië. Het is de eerste kaart die de rest van de wereld vertelt waar we zijn", aldus de Nationale Bibliotheek van Australië.

art518 komrijEen jaar geleden nog werd de Boudewijn Büch-prijs postuum uitgereikt aan multitalent en bovenal bibliofiel Gerrit Komrij.

 

De Carbolineum Pers heeft in Amsterdam een primeur: drie niet eerder gepubliceerde gedichten van Komrij, bestemd voor zijn laatste dichtbundel, maar daarin niet opgenomen. Ze verschijnen onder de titel Een kerkhoflied. Laatste gedichten.

 

Het is heel bijzonder dat er nog nieuwe gedichten van Komrij boven tafel komen.

art517 ohanlonDiederik van Vleuten reikte zaterdag 5 oktober in de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) tijdens de Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair de Boudewijn Büch-prijs uit aan de Britse reisschrijver Redmond O'Hanlon. Deze jaarlijkse prijs is bestemd voor degene die er het best in geslaagd is om een breed publiek voor het antiquarische boek te interesseren.

art509 naturalisNaturalis, dat onlangs is omgedoopt tot Nationaal Centrum voor Biodiversiteit, gaat uitbreiden. Er worden nieuwe kantoren, laboratoria en collectiedepots gebouwd naast het huidige museum aan de Darwinweg, waar Naturalis sinds 1998 is gehuisvest. Ook zal het museum opnieuw worden ingericht.

art508 martin rosOnlangs werd bekend dat Martin Ros terugkeert op de radio. Hij presenteert vanaf september een wekelijks boekenuur bij Radio Soest. De 76-jarige voormalige uitgever en schrijver gaf jarenlang boekenrecensies bij de TROS-radio. Toen Radio 1 in 2007 een nieuwe programmering kreeg,  moest Ros het veld ruimen, dit tot teleurstelling van veel luisteraars.

art504 opening leesterrasOp Goethes 264ste verjaardag, woensdag 28 augustus jongstleden is in de openbare bibliotheek van Wassenaar het Boudewijn Büch Leesterras geopend.


Voorafgaand aan de officiële opening van het leesterras hield Eva Rovers, ons aller bekend als de biografe van Büch, een lezing waarin Boudewijn Büch als romantische held centraal stond.

Rovers betoogde dat niet Büchs jeugd, noch zijn eilandgevoel, bibliofilie of zelfs Goethe diens belangrijkste bron van inspiratie was, maar zijn onstilbare verlangen naar het onbereikbare.

Boudewijn en RedmondOp zaterdag 5 oktober wordt tijdens de Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair de Boudewijn Büch-prijs uitgereikt aan de Britse reisschrijver Redmond O'Hanlon. Deze jaarlijkse prijs is bestemd voor degene die er het best in geslaagd is om een breed publiek voor het antiquarische boek te interesseren.

 

O'Hanlon zal de prijs, die eerder werd toegekend aan Diederik van Vleuten en Gerrit Komrij persoonlijk in ontvangst nemen.

 

De jury van de Boudewijn Büch-prijs bestond uit Frits Barend (vz), Lisa Kuitert, Maarten Asscher en Ton Kok

art502 eilandenIn zijn nieuwste boek Eilanden beschrijft Albert Beintema een negentigtal eilanden. Van de tropen tot in de poolgebieden, van de meest afgelegen exotische eilanden tot aan het kneuterige Klein Bollenbult - een eilandje in de Drentse Aa. Hij beschrijft de natuur, met vaak unieke planten- en diersoorten en verdiept zich in de bizarre geschiedenisverhalen die de eilanden rijk zijn.

 

Albert Beintema studeerde biologie in Groningen en was ondermeer werkzaam als ecoloog. Sinds hij gepensioneerd is, vaart hij over de wereldzeeën en geeft hij lezingen aan boord van kleine expeditiecruiseschepen. Eerder schreef hij In de voetsporen van Shackleton, Het waterhoentje van Tristan da Cunha en Mijn vogels.

Subcategorieën