art550 Gavrillo PrincipDe moord op aartshertog Franz Ferdinand wordt wel gezien als de aanzet tot de Eerste Wereldoorlog. Op 28 juni 1914 werden hij en zijn vrouw Sophie doodgeschoten, waarna de Europese grootmachten in een catastrofale oorlog belandden. Bekend is dat de moordenaar, scholier Gavrilo Princip, hulp kreeg van schimmige legerofficieren die verenigd waren in de Zwarte Hand, maar daar eindigt het verhaal meestal. De schutter van Sarajevo lijkt zo een voetnoot inde wereldgeschiedenis, maar wat was zijn sociale, culturele en intellectuele achtergrond waardoor hij tot deze terreurdaad kwam? Wat bewoog hem? En wat beoogde hij?

art549 Boekenwereld kleinEva Rovers heeft als biografe van Boudewijn Büch twee nieuwe artikelen geschreven over Büch en zijn passie voor reisboeken. In het openingsartikel van het nieuwe nummer van De Boekenwereld dat over reisboeken gaat, schreef zij over zijn verzamelwoede wat reisboeken betreft. De titel van het artikel luidt: 'Tussen eerste druk en edelkitsch. Reizen door de boekenkast van Boudewijn Büch', De boekenwereld 30/1 (2014) 2-7. Verder in dit themanummer onder andere bijdragen van Alexander Reeuwijk over Richard Burton, Garrelt Verhoeven over Saeghman en Cornelis Jan Aarts over Constantinopel.

art548 Middeleeuwse zeekaartRoel Nicolai deed onderzoek naar portolaankaarten, gedetailleerde zeekaarten van de Middellandse Zee en de Zwarte Zee die plotseling in Italië verschijnen aan het einde van de dertiende eeuw. Onderzoekers namen tot nu toe aan dat deze schitterende kaarten dateren uit middeleeuws Europa, maar Nicolai komt tot de conclusie dat hun oorsprong verder terug in de tijd ligt. Ook blijken de kaarten veel nauwkeuriger dan gedacht.
Nicolai onderzocht de portolaankaarten kwantitatief, met behulp van geodetische en statistische analysetechnieken. Eerdere studies beschrijven de kaarten kwalitatief, vanuit historisch perspectief.

art547 Made in EuropeDe Griekse tragedie, de Russische roman, de Italiaanse cinema en de Duitse Romantiek; Bach, Monty Python, Chanel en Brancusi – Europa is meer dan crisis in de eurozone en regelzucht vanuit Brussel. Wat bindt Europa werkelijk? Welke culturele verworvenheden zijn typisch Europees en maken de Europeaan trots? In Made in Europe verdiept Pieter Steinz zich in het culturele DNA van ons continent. Aan de hand van 104 essays-in-pilvorm en evenzovele kleine 'vignetten' maakt hij een rondreis langs de belangrijkste
halteplaatsen van de Europese cultuur;

art546 SlegteBoeken en inventaris van de voormalige De Slegte winkel op de Kalverstraat zijn geveild op 7 maart jongstleden. Duizenden bijzondere boeken gingen onder de hamer. De veiling vond plaats in het pand van de winkel zelf. De veiling was alleen toegankelijk voor klanten van organisator Amsterdam Book Auctions. De Groningse antiquair Michel de Vries kocht al 20.000 boeken van de winkel in de Amsterdamse Kalverstraat op. In Groningen liep het storm in het voormalige pand van De Slegte aan de Herestraat. De boeken uit het Amsterdamse filiaal van de failliete Polare-keten gingen daar voor 2 euro per stuk over de toonbank. De opbrengst van de veiling is niet bekend gemaakt.

art366 eRoversVan 8 tot en met 16 maart is het weer boekenweek. Thema is dit jaar reisboeken. Op 14 maart vindt de zesde editie van de Amsterdamse boekennacht plaats. Het volledige programma vindt u op www.boekennacht.nl. Bijzondere Collecties komt die avond met het volgende programma.


20.00 uur: Welkomstwoord
20.05 uur: Inleiding Garrelt Verhoeven over reisboeken door de eeuwen heen
20.15 uur: Discussie met Alexander Reeuwijk (reisboekenschrijver) en Eva Rovers biografe Boudewijn Büch, reisboekenverzamelaar
21.00 uur: Pauze
21.30 uur: Vic van de Reijt en Frits Jonker draaien 'reis'-plaatjes
22.30 uur: Afsluiting

art544 DisIn navolging van een succesvolle eerste uitzending presenteert 'De Wereld Draait Door' voor de tweede keer Adriaan van Dis en zijn vermaarde boekenprogramma 'Hier is.... Adriaan van Dis'. Vorig jaar zond de VARA voor het eerst 'DWDD' presenteert: 'Hier is... Adriaan van Dis' uit, met de jonge Duitse schrijfster Judith Schalansky, Clive Stafford Smith, een Brits-Amerikaanse advocaat en Maarten en Eva Biesheuvel.

Van Dis ontvangt op donderdag 6 maart drie nieuwe gasten: de Colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vasquez, Helga Ruebsamen en tenslotte Simon Schama, die onlangs het eerste deel van zijn omvangrijke 'The History of the Jews' uitbracht. De regie is in handen van Ellen Jens.

art545 JosephineJoséphine de Beauharnais (1763-1814) is een van de meest intrigerende vrouwen uit de Franse geschiedenis. Als charmante Creoolse uit La Martinique in Parijs wordt zij opgemerkt door een toen nog onbeduidende, zes jaar jongere Bonaparte. Zij begint vervolgens aan een leven vol avontuur, rijkdom en tragiek, waaraan een abrupt einde zal komen als keizer Napoleon haar vanwege het uitblijven van een troonopvolger verlaat voor de achttienjarige Oostenrijkse Marie Louise.

In deze biografie, gebaseerd op nieuw ontdekte brieven en documenten, wordt met veel details uit het gewone leven het beeld van Josephine als onnozele en spilzieke vrouw bijgesteld. Met afstandelijke Engelse nuchterheid schetst de biografe een sterke, vastberaden en kunstminnende vrouw die zich staande hield tussen de hebzuchtige familie Bonaparte en haar megalomane echtgenoot.

Subcategorieën