Art.599 HitlerEen aquarel van Adolf Hitler is in Neurenberg geveild voor 130.000 euro. Hitler maakte het werk in 1914 en noemde het Burgerlijke stand en het oude raadhuis van München. De koper is anoniem. Het veilinghuis had niet verwacht dat het werk zo veel zou opleveren. Twee Duitse zussen van in de zeventig boden het waterverfschilderij aan. Volgens de directeur van het veilinghuis doneren de zussen tien procent van de opbrengst aan een stichting voor gehandicapten.
De koper komt volgens het veilinghuis uit het Midden-Oosten, maar er was ook interesse uit Azië en Amerika. Op de veiling werden nog vijf andere werken van Hitler verkocht. Deze brachten tussen de 5.000 en 80.000 euro op. Bij de aquarel zat een handgeschreven factuur uit 1916. Volgens het veilinghuis zou dat een reden kunnen zijn waarom het werk zoveel heeft opgebracht.

 

Bron: nos.nl

 

Museum De Lakenhal krijgt een nieuwe vleugel. Het museum heeft samen met de gemeente een keuze gemaakt voor een definitief ontwerp. Al sinds 1948 wordt er gesproken over een grote opknapbeurt van Museum De Lakenhal. Nu meer dan 50 jaar later gaat het er echt van komen. Aan de achterkant komt er een tentoonstellingsvleugel bij. In het nieuwe ranke gebouw van grijs baksteen komen 2 tentoonstellingszalen. Voor de vernieuwing worden de 4 afzonderlijke bestaande gebouwdelen met elkaar verbonden via een centraal binnenhof.

 Art.598 lakenhal

Het architectenbureau Julian Harrap uit Londen is verantwoordelijk voor de restauratie. De nieuwbouw is ontworpen door het Nederlandse architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven. De werkzaamheden beginnen medio 2015 en duren 2 jaar. De uitbreiding gaat 16 miljoen euro kosten. 13,5 miljoen daarvan wordt betaald door de gemeente, de rest haalt het museum zelf binnen.

Waarschijnlijk start de verbouwing medio 2015. In september 2017 opent het museum weer, met een tentoonstelling over De Stijl. De kunstbeweging, die in Leiden ontstond, bestaat dan precies 100 jaar.

 

Bron: omroepwest.nl

 

Art.597 puinDe Duitse kunstenaar Gregor Schneider, die bekend staat om zijn omstreden kunstwerken, heeft in Warschau heeft puin van het geboortehuis van de nazipropagandaminister Joseph Goebbels tentoongesteld. De tentoonstelling heeft de naam Unsubscribe (afmelden) meegekregen en bestaat uit onder meer dakbalken, bakstenen, handpoppen en nationalistische literatuur. De overblijfselen van het ouderlijk huis van Goebbels (geboren in 1897) in Mönchengladbach-Rheydt worden de "stille getuigen van de geschiedenis" genoemd. De keuze van Warschau om het werk van de 45-jarige Schneider tentoon te stellen geldt als omstreden. De nazi's verwoestten tijdens de Tweede Wereldoorlog grote delen van de Poolse hoofdstad.

 
Art.596 kleineGijsIn een recent artikel schrijft Eva Rovers over pedofilie als geaardheid of publiciteitsstunt bij Boudewijn Büch.  Rovers begint met een uiteenzetting of seks wel thuis hoort in een biografie en komt al snel tot de constatering dat Boudewijn in brieven, gedichten en interviews geen geheim maakte van zijn seksuele voorkeur. Ze haalt vervolgens een tweetal citaten aan uit een brief en zijn dagboek waarin Boudewijn zich uitspreekt over zijn seksuele identiteit.  Die citaten stammen uit midden jaren zeventig. Rovers uit twijfels over de uitspraken die Boudewijn daar doet over zijn geaardheid: “Die twijfel komt onder meer voort uit de strategische manier waarop Büch zijn vermeende pedofilie inzette. Zowel in zijn persoonlijk leven als in zijn poëzie gebruikte hij deze als een metafoor om de wanhoop, depressie en eenzaamheid uit te drukken die hem in deze periode tartten.” Even verder constateert zij: “Ook in artistieke zin bewees de pedofilie zijn nut  (…) Hij beschouwde  een tragisch leven dan ook als een voorwaarde voor goede poëzie (…) Novalis had tenslotte geschreven dat de wereld geromantiseerd moest worden: Büch begon met zichzelf. “ Daarna refereert zij aan een stukje voorgeschiedenis van zijn dichtbundel Nogal droevige liedjes voor de kleine Gijs. Rovers: “Büch wist dat hij met dit thema opzien zou baren en dat was precies de bedoeling.” Zij eindigt dan met de volgende typering: “Boudewijn was tenslotte in de eerste plaats een biblioseksueel. ”
 
Bron: Eva Rovers ‘De jongensliefde van Boudewijn Büch (1948-2002)’, Nieuw letterkundig magazijn : mededelingenblad uitgegeven door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 32 (2014) 104-107

Op zondag 14 december, de geboortedag van zowel Boudewijn Büch als Gerard Reve, vindt tijdens de Boudewijn Büch Dag in het Theater van het Woord van de Openbare Bibliotheek Amsterdam een benefietveiling plaats om fondsen te werven voor de voltooiing van de biografie. 

 

Art.595 Vleuten

Diederik van Vleuten zal eenmalig als veilingmeester optreden. De veiling wordt georganiseerd door de Stichting Boudewijn Büch, die zich o.a. inzet voor de totstandkoming van een biografie van Büch. In 2011 werd de bekroonde biograaf Eva Rovers bereid gevonden om zijn levensverhaal te schrijven. Zij kreeg van de erven Büch exclusief inzage in het persoonlijke archief van Boudewijn, waaronder vele dagboeken en brieven. De biografie zal in 2016 verschijnen.

Dit is het elfde Büchmania Magazine van het Boudewijn Büch Gezelschap Büchmania.Art.592 BM11

 

Verschenen op 27 september 2014 in een oplage van 250 exemplaren.

Het Büchmania Magazine verschijnt 1 maal per jaar.

Deze elfde editie beslaat 100 pagina's.

 

Zeist - De vijf nominaties voor de JanArt.590 Prijs Wolkersprijs 2014 zijn bekend. Deze prijs voor het beste natuurboek is een initiatief van VARA's 'Vroege Vogels', het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De winnaar wordt zondag 19 oktober, op de sterfdag van de naamgever, bekendgemaakt in het radioprogramma 'Vroege Vogels', van 07.00 tot 10.00 uur op NPO Radio 1. Dat gebeurt op de Dag van het Natuurboek, in het Leidse Naturalis.

Vrijdag 3 en Zaterdag 4 oktober 2014 op de bekende locatie van de Passenger Terminal Amsterdam.

 

Catalogus onlineArt.589 Fair
De Engelstalige NVvA-catalogus staat online. De in deze catalogus opgenomen boeken, kaarten en prenten zijn vanaf heden te koop. Het prachtige omslag is van de hand van Peter Pontiac.

 

Ewoud Sanders beursambassadeur
Op vrijdag 3 en zaterdag 4 oktober wordt in de Passenger Terminal Amsterdam, aan de oever van het IJ, de 35e editie van de Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair gehouden. Na vier succesrijke edities zal de antiquarenbeurs ook ditmaal worden georganiseerd door de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren (NVvA) en de Bond van handelaren in Oude Boeken (BOB). Circa 60 handelaren uit binnen- en buitenland tonen en verkopen hun mooiste boeken, kaarten en prenten. Tevens zullen bibliofiele drukkers, uitgevers en genootschappen zich op de beursvloer presenteren.

Subcategorieën