Art.608 PatrickOp 18 april presenteert het Gezelschap Büchmania in samenwerking met de Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar een lezingenmiddag onder de titel Napoleon in Wassenaar. Hoofdspreker is Patrick Büch, de bekende Napoleonverzamelaar uit Wassenaar, die regelmatig over zijn passie en zijn verzameling vertelt in de media. De lezing van Patrick Büch zal in het teken staan van ‘Een andere Napoleon. De stem van St. Helena.'

Attachments:
Download this file (Nieuwsbrief maart 2015 jaargang 13 nummer 3 - 25032015.pdf)Nieuwsbrief 3, maart 2015623 kB
Attachments:
Download this file (Nieuwsbrief 4 2015-4-1.pdf)Nieuwsbrief 4, april 20153895 kB
Attachments:
Download this file (Nieuwsbrief maart 2015 jaargang 13 nummer 2 - 11032015.pdf)Nieuwsbrief 2, maart 2015688 kB

 

Art.605 oorlogTussen 25 juli en 5 augustus 1914 waren de straten en pleinen van de Europese hoofdsteden gevuld met honderdduizenden opgewonden mensen. Wat velen al jaren hadden zien aankomen, werd nu werkelijkheid: er zou een grote oorlog komen. En dat vervulde een belangrijk deel van de bevolking met grote verwachtingen, opluchting, zelfs enthousiasme. Het ging om de gehele Europese culturele elite van dat moment: kunstenaar, wetenschappers, schrijvers en journalisten.

 

Ewoud Kieft vertelt het verbijsterende verhaal van het ontstaan van dit oorlogsenthousiasme in 1914, en de mythen die ervan zijn gemaakt. Aan de hand van de levens van een aantal van de meest vooruitstrevende mensen uit die periode, onder wie Sigmund Freud, Hermann Hesse en Vladimir Mayakovski, probeert hij het antwoord te vinden op het mysterie hoe duizenden intelligente, sociaal geëngageerde mensen konden veranderen in militante, oorlogsverheerlijkende radicalen. Wat was er in hun levens en in de wereld om hen heen gebeurd? En hoe ging het verder met hen tijdens de oorlog, toen ze eenmaal het ware gezicht van het industriële massageweld onder ogen moesten zien?

 

Ewoud Kieft, Oorlogsenthousiasme : Europa 1900-1918 (Amsterdam : De Bezige Bij 2015) ISBN: 978-90-234-8434-9 (gebonden)

 

 

 

 

 

 

 

Art.604 Kooyker

Boekhandel Kooyker verhuist in Leiden naar een andere locatie . Eigenares Willeke van der Meer heeft haar oog laten vallen op het kleinere Breestraat 89, slechts twee panden verderop. Bever, de winkel in outdoor- en campingspullen, vestigt zich van de Nieuwe Rijn op de huidige plek van Kooyker. De deuren van het nieuwe onderkomen van Kooyker, op de begane grond, gaan 1 april open, zegt Van der Meer. Het huidige pand is voor haar veel te groot.

 

 

 

 

 

 

 

 

Art.603 penisverkorterTussen 1500 en 1700 verschenen de eerste gedrukte medische boeken en tijdschriften. Deze juwelen van de vroege wetenschap zijn vergeten, maar bevatten boeiende beschrijvingen van kwalen en de geneeswijzen die men er toen voor bedacht. Veel van deze ziektebeschrijvingen zijn opmerkelijk vanwege de zeldzaamheid van de aandoening, vanwege het tijdsbeeld of de inventiviteit van de behandelende artsen en chirurgijnen. Dit boek onttrekt eenentwintig opmerkelijke verhalen uit de geschiedenis van de geneeskunde aan de vergetelheid. Ze zijn in de geest van de tijd geschreven en geplaatst in het perspectief van de hedendaagse medische praktijk.

 

Maak kennis met Sarah Harvey de maagd met de alsmaar groeiende borsten, Jean Baptista dos Santos de Portugees met de twee penissen en met Mary Toft die konijnen baarde. Verbaas u over de medische verklaring voor ontvoeringen door buitenaardse wezens, de allereerste beschrijving van het Syndroom van Down en waar de wanhoop van lijders aan blaasstenen toe kan leiden. Lees hoe de ziekelijke aandoening van Lewis Caroll de avonturen van Alice in Wonderland beïnvloedde, hoe men schaamteloos geroofde zwangere vrouwenlijken ontleedde, wat de dramatische gevolgen van paddenlikken zijn en hoe een eenvoudige penisverkorter het huwelijk (en de vrouw) van een zwaargeschapen Duitser redde.

 

Erwin J.O. Kompanje, De penisverkorter : en andere opmerkelijke verhalen uit de geschiedenis van de geneeskunde (Derde druk ; Amsterdam : Uitgeverij Atlas 2014) ISBN: 978-90-450-1662-7 (paperback)

 

 

 

Art.600 veilingDe veiling, die 14 december door de Stichting Boudewijn Büch werd georganiseerd tijdens de Internationale Boudewijn Büchdag van Gezelschap Büchmania was een groot succes. Veilingmeester Diederik van Vleuten – bij een enkel kavel bijgestaan door Erik van Muiswinkel – hield een hilarische veiling, die Nederland niet snel meer zal meemaken.

Subcategorieën