art434_redmond65Op 5 juni 2012 verscheen de nieuwe uitgave van Les Éditions du Dodo met als drijvende kracht Frans Mouws. Dit keer was het om twee redenen wel heel bijzonder. Allereerst omdat het een liber amicorum is geworden voor Redmond O'Hanlon. De uitgave heet dan ook Redmond 65 en verscheen tijdens de 65ste verjaardag van O'Hanlon.
Dit prachtige drukwerkje bevat bijdragen van Emile Brugman, Frans Mouws, Rudi Rotthier en Alexander Reeuwijk met foto's van Erik van Hijweege. Maar bovenal, bovenal een niet eerder verschenen bijdrage van Boudewijn Büch met de titel Stomdronken het oerwoud in.
De bijdrage werd aangetroffen in Büch's nalatenschap en hier met toestemming van de familie Büch gepubliceerd. Ondanks het feit dat de bijdrage petit is, drink je weer Büch en het is om heerlijk dronken van te worden.

art431_ohanlons heldenDe Zilveren Nipkowschijf 2012 voor het beste televisieprogramma gaat naar de VPRO-reisserie O'Hanlons helden.
"Geen betere en geestiger reisleider dan deze excentrieke en belezen Engelsman", oordeelt de jury van tv-recensenten. 
"O'Hanlon weet op oude thema's, zoals kannibalisme, een nieuw licht te werpen. En dat levert verrassend mooie televisie op. De ontdekte wereld is helemaal niet zo ontdekt, zo blijkt uit deze bijzondere reeks."

De prijs wordt elk jaar toegekend door een jury van televisierecensenten. De Zilveren Nipkowschijf, die sinds 1961 jaarlijks wordt uitgereikt, is de oudste televisieprijs van Nederland.

art430_doeschka meijsingMeijsing stierf aan de complicaties van een zware operatie. Ze is 64 jaar geworden. De begrafenis zal in besloten kring plaatsvinden. Een datum en tijdstip zijn nog niet bekend.

Voor haar laatste boek, de roman Over de liefde(2008), won Meijsing de AKO Literatuurprijs, de F. Bordewijkprijs en de Opzij Literatuurprijs. De roman is sterk autobiografisch en beschrijft stukgelopen liefdesrelaties. Zelf had Meijsing relaties met verschillende vrouwen, onder wie Xandra Schutte, hoofdredacteur van het opinieweekblad De Groene Amsterdammer. De verbroken relatie met haar stond model voor de roman, zo liet Meijsing later weten.

art428_natura docet 100 jaarTer gelegenheid van het honderd jarig bestaan is in juni 2011 het boek 100 jaar Natura Docet, geschreven door dhr. Willem Groothuis en uitgegeven bij Walburg Pers in Zutphen, als jubileumboek verschenen.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het stadhuis in Deventer is op 12 april jl. bekend gemaakt dat de uitgebreid gedo-cumenteerde en ruim geïllustreerde uitgave verkozen is tot Overijssels Boek van het jaar 2011 in de categorie non-fictie.

Uit handen van me-vrouw Hester Maij, gede-puteerde voor de Culturele Infrastructuur bij de Provincie Overijssel, ontving de totaal verraste auteur Willem Groothuis (rechts op de foto) de bijbehorende prijs. In zijn dankwoord plaatste hij de tomeloze inzet van Meester Bernink en zijn dochter Heleen nog eens in het licht van de ontwikkeling van Natura Docet. Ook het netwerk van natuurliefhebbers, wetenschappers en ondernemers dat hen, in het begin van de 20e eeuw, daarbij ondersteunde werd geroemd. In de categorie fictie ontving de dichter H.H. ter Balkt de prijs voor de dichtbundel 'Vliegtuigmagneet'. Om gezondheid-sredenen verhinderd nam zijn uitgever de prijs in ontvangst (links naast Hester Maij).

art427_de eeuwigheid verzameldEva Rovers heeft de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2012 gewonnen met haar biografie 'De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939). Zijn ontving de prijs, 15.000 euro, maandagavond 23 april in het Instituut voor de Tropen in Amsterdam uit handen van jurylid Alexander Rinnooy Kan.

Juryvoorzitter en hoogleraar boekwetenschap Lisa Kuitert prees Rovers' biografie om de stijl, de originele invalshoek en de grondige research. De van oorsprong Duitse Kröller-Müller, echtgenoot van een Nederlandse transport- en mijnmagnaat, introduceerde als verzamelaar en mecenas internationale moderne kunst in Nederland. Haar collectie is nog altijd te bewonderen in het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe.

art426_harry mulischHarry Mulisch krijgt zijn museum. De eigenaar van het appartement aan de Leidsekade in Amsterdam waar de vorig jaar overleden schrijver woonde, is bereid de ruimte ter beschikking te stellen. 'De bal ligt nu bij de gemeente', schrijft Het Parool.

De Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis, met in het bestuur onder meer Marcel van Dam en Mulisch' weduwe Kitty Saal, probeert met het Letterkundig Museum in Den Haag het museum van de grond te krijgen. De begane grond van Leidsekade 103 moet worden ingericht als ontvangst- en expositieruimte en zo dienen als dependance van het Haagse museum. Op de eerste verdieping is de werkkamer van Mulisch, die sinds zijn dood onaangetast is gebleven.

Bron: ANP, 4-3-2012

art425_pinginsMet behulp van satelliettechnologie heeft een groep Amerikaanse, Britse en Australische onderzoekers het aantal keizerspinguïns op Antarctica nauwkeurig proberen te tellen. De verrassende conclusie: er zijn op de Zuidpool twee keer zoveel keizerspinguïns als werd aangenomen.

Vanuit de ruimte maakten de onderzoekers foto's met zeer hoge resolutie van de verschillende kolonies pinguïns die ze wisten te traceren en zo telden de wetenschappers ongeveer 600.000 keizerspinguïns op Antarctica. De techniek maakt het volgens Peter Fretwell van de organisatie British Antarctic Survey mogelijk ieder jaar een nauwkeurige meting uit te voeren naar het aantal pinguïns en zo goed te beoordelen hoe gezond de populatie op de Zuidpool is. Ook is het volgens hem in het kader van de klimaatdiscussie van groot belang dat nu duidelijk hoeveel pinguïns er precies op Antarctica zijn.

De Volkskrant, zaterdag 21 januari 2012

art417_bm8 in volkskrant_2012

Subcategorieën