Het Voorwoord, de opmaat naar de Boekenweek beleeft zijn vierde editie en komt ook dit jaar met een keur aan schrijvers en vier literaire prijzen afgewisseld met muziek. Het festival dat zijn domicilie heeft in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag interviewt de volgende auteurs over hun nieuwe boek: Marjoleine de Vos, Ramsey Nasr, Koos van Zomeren & Katja de Bruin, Marianne Thieme & Mensje van Keulen, Yvonne Kroonenberg, Kester Freriks, Simon Vinkenoog, Vincent Bijlo en de Büchianen bekende Redmond O'Hanlon & Rudi Rotthier. Deze laatste twee heren staan om 18.15 uur op het programma.

art064_boekengekDe blogspot van Martin de Zoete is interessant om te volgen.                                               

Kijk op: http://boekengek.blogspot.com/ 

 

art065_darwinMeer over Darwin en het Darwinjaar kunt u vinden op: www.darwinjaar.nl
Hier vindt u een overzicht van veel ‘Darwin-activiteiten' die dit jaar plaatsvinden. Op deze website, bij het kopje Evolutie-kopstukken zien? treffen we ook de Dodo.

art068_piepMidas Dekkers schreef het Boekenweekessay 2009: Piep. Een kleine biologie der letteren, een spraakmakend en eigenzinnig essay over het thema van de Boekenweek.
Uw boekwinkel biedt het Boekenweekessay aan voor een piepklein prijsje: € 2,50.
Uit Piep. Een kleine biologie der letteren
'Lezen doe je om te kijken wat er in een ander omgaat: iemand van het andere geslacht, een ander volk, een andere tijd. En wie is er anders dan het dier? Kijk door de ogen van de dieren, ruik door hun neuzen en je krijgt er evenzovele werelden bij.'

Voor liefhebbers is de dodo als figuurtje te koop bij Arjan Honkoop. Voor info mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

art69_cookOp zaterdag 14 maart om 21.00 uur (Nederlandse tijd) is er op BBC 2 een 1 uur durende samenvatting te zien van Vanessa Colingridge's TV serie: Captain Cook: Obsession and Discovery.
De gehele 4 uur durende TV serie was eerder alleen te zien in Engeland op History Channel.

Voor meer informatie: http://www.bbc.co.uk/programmes/b00jcgpm

art74_napoleonDe broer van de grote keizer Napoleon Bonaparte was van 1806 tot 1810 Koning van Holland. Hij was de eerste koning van Nederland. In 1809 maakte de koning een rondreis door Oost-Nederland en bezocht op 8 en 9 maart Ootmarsum.

art75_filosofieHet thema voor de Maand van de Filosofie is ‘verzoening'.

Ter gelegenheid van de Maand verschijnt er weer een filosofisch essay, dit jaar geschreven door Bas Haring: Het aquarium van Walter Huijsmans en waarom zouden we ons zorgen maken over de toekomst van de aarde?

Onder andere op het programma staan:

art077_hansIn de zomercatalogus van Bert Bakker wordt het nieuwe dagboek van Hans Warren aangekondigd: 'de voltooiing van het mooiste dagboek uit onze letteren'
Over het nieuwe dagboek wordt vermeld:
Het laatste deel van Hans Warrens Geheim dagboek. Voor het laatst berichten uit 'Welgelegen', het kleine huisje in Zeeland dat steeds meer zijn wereld wordt. Op weg naar de magische datum 1 januari 2000, 'in werkelijkheid de meest kleurloze en onbeduidende dag die je je kunt voorstellen'.