art169_darwinUitgeverij Ginkgo uit Leiden heeft dinsdag 24 november het boek Darwin in Leiden, een zoektocht naar de connecties tussen Darwin en Leiden gepresenteerd. De presentatie had plaats in het Sylviusgebouw, de nieuwe huisvesting voor het Instituut voor Biologie van de Universiteit Leiden.

art170_the dodos2Bron: 3voor12.nl - Erik Zwennes

Met het grote succes van het album Visiter werden The Dodos serieus genomen en konden ze hun vleugels uitslaan. Ze deden meerdere keren Nederland aan, haalden menig jaarlijstje en werden overal positief besproken. De plaat viel op door impulsieve branie, enthousiasme en ongeremdheid. 

art173_buchbaanklTijdens de 8e Internationale Boudewijn Büch Dag, traditioneel door het Gezelschap Büchmania georganiseerd in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam, zijn de aanwezigen verrast door een ingelaste presentatie van de sterrenkundige en wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar.
Koppeschaar verraste alle aanwezige Büchianen met het geweldige nieuws dat de Amerikaanse astronoom van Nederlandse afkomst Tom Gehrels, op zijn voordracht een planetoïde heeft vernoemd naar Boudewijn Büch: (23403) Boudewijnbuch. De vernoeming is door de Internationale Astronomische Unie (IAU) bekrachtigd.

14 december 2009.

Attachments:
Download this file (persbericht_buchmania.pdf)Persbericht47 kB

art 202. new moore islandSouth Talpatti Island, zoals het in Bangladesh wordt genoemd, of Purbasha, zoals het eiland in India heet is, nadat het in 1970 na cycloon Bhola aan het wateroppervlak verscheen, weer verdwenen. Direct na de ontdekking van het eiland ontstond tussen India en Bangladesh een conflict over de lege en kale aardkloot, die internationaal - waarschijnlijk om de schijn van partijdigheid te vermijden - New Moore Island werd genoemd. Het eiland lag twee kilometer ten zuiden van de Hariabhanga River. Een Amerikaanse satelliet stelde de aanwezigheid van het eiland in 1974 onomstotelijk vast.

art203buijnstersGeschiedenis van de Nederlandse bibliofilie,
Boek- en prentverzamelaars 1750-2010. Verzamelen is topsport.
Het vergt speurzin, doorzettingsvermogen, geduld en vooral inventiviteit.
In de Geschiedenis van de Nederlandse bibliofilie beschrijft Piet J. Buijnsters de tot op heden min of meer verborgen wereld van particuliere boek- en prentverzamelaars. Als pioniers en trendsetters hebben zij met hun collecties altijd de grondslag gelegd voor de publieke musea en bibliotheken. Zij beheren samen eigenlijk een soort schaduw-'Collectie Nederland', met een zeker zo lange traditie.

art204_titaantjesIn 2010 beleeft de Boekenweek haar 75ste editie. Ter gelegenheid van deze mijlpaal verschijnt de jubileumuitgave Titaantjes waren we - Schrijvers schrijven zichzelf.
Vijfenzeventig auteurs schrijven of dichten een brief aan hun jonge ik. De deelnemende auteurs vormen tezamen een staalkaart van de Nederlandstalige literatuur, van poëzie tot kinderboek. Tot de auteurs die hun medewerking hebben toegezegd behoren onder anderen Remco Campert, Adriaan van Dis, Bas Heijne, Herman Koch, Geert Mak, Erwin Mortier, Charlotte Mutsaers, Edward van de Vendel en Leo Vroman. De jubileumuitgave is tijdens de 75ste Boekenweek, woensdag 10 t/m zaterdag 20 maart 2010, in de boekhandel te verkrijgen voor € 10,-.

art205_tragevuurAan het begin van 2010 verdwijnt wederom een literair tijdschrift uit het bestel. Deze keer betreft het Het Trage Vuur, een tijdschrift over Chinese Literatuur, dat 47 nummers uitbracht, sinds 1996.
Het tijdschrift kwam vier keer per jaar uit, en stond onder leiding van een zestal redacteuren. De Gele Draak, 'site over China, Hongkong en Taiwan' meldt dat de redactie na veertien jaar besloten heeft ermee te stoppen. "Gebrek aan instroom en menskracht voor redactiewerk en vertalingen worden opgegeven als reden."