DEN HAAG (ANP) - De collecties van de Volkenkundige Musea in Nederland zijn vanaf woensdag ook op internet te bekijken. Op de website svcn.nl kunnen bezoekers alles te weten komen over zo'n 400.000 voorwerpen die in de musea liggen; of het nu gaat om Tibetaanse gebedsdoeken, trommels of hoeden van olifantenhuid. Dat liet een woordvoerder van het Haagse museum Museon dinsdag weten.

In de Stichting Volkenkundige Collectie Nederland (SVCN) werkt een aantal musea samen, waaronder het Museon in Den Haag, museum Volkenkunde in Leiden, het Tropenmuseum in Amsterdam en het Nijmeegs Volkenkundig Museum.
Bron: ANP (c) 27 januari 2009.

Er ligt een nieuwe roman van de Ierse auteur John Boyne in de winkel De Scheepsjongen, 462 pagina's, uitgegeven bij Arena. De Scheepsjongen is een hervertelling van de Muiterij op de Bounty, het legendarische schip dat in 1787 een expeditie naar de tropen maakte. Die expeditie eindigde in een opstand. In de boeken die we kennen, komt Kapitein Bligh er niet altijd goed vanaf. Volgens Boyne klopt dit beeld van geen kanten. Bligh zorgde goed voor zijn bemanning; aan boord was genoeg te eten en er werden nauwelijks straffen uitgedeeld. Door deze geschiedenis op een waarheidsgetrouwe manier te herschrijven, wilde de auteur Bligh in ere herstellen.
Deze geschiedenis kent ook zwarte bladzijden. Achter het avontuurlijke verhaal van een scheepsreis gaan onderwerpen schuil die ook nu actueel zijn, zoals onderdrukking, ongelijkheid en de drang naar onafhankelijkheid en vrijheid.
De Scheepsjongen, ISBN 9789089900012, 462 p., Uitgeverij Arena.

Er zijn voorbereidingen gaande voor een tentoonstelling James Cook and the Exploration of the Pacific. De tentoonstelling is op drie plaatsen te zien:

  • 28 augustus 2009 tot 28 februari 2010 in de Kunst- und Ausstellungshalleder Bundesrepublic Deutschland GmbH, Bonn. (Art and Exhibition Hall of the Federal Republic of Germany).
  • 10 May 2010 tot 13 September 2010 in het Kunsthistorisches Museum, Wenen, Oostenrijk.(Museum of Ethnology).
  • 7 oktober 2010 tot 13 februari 2011 in het Historische Museum Bern, Switzerland.
Fans kunnen de avonturen van de solozeiler nu ook op DVD volgen. Op de eerste DVD (€ 29,-) van The Never ending Voyage, is het verslag te zien van het vertrek op 26 september 2007 uit IJmuiden tot aan het recente vertrek begin februari voor het vervolg van de reis richting Tasmanie en Australië.
De Velde en zijn schip de Juniper hebben al aardig wat overleefd. Het meest spectaculaire was wel het moment dat de mast over boord ging en de schroefas van de Juniper brak. De Velde moest hierbij worden gered door de Argentijnse kustwacht. Op de DVD ook persoonlijke gesprekken over zijn 'oneindige reis'. De Velde zeilt nu vanuit Argentinië over de Atlantische Oceaan onder Kaap de Goede Hoop door richting Indische Oceaan. Doel is Tasmanie'. Info: www.sailorsforsailors.nl
"Evolution is Revolution" moet Charles Darwin gedacht hebben toen hij in 1859 op 50-jarige leeftijd zijn Origin of species de wereld instuurde. Hij heeft het wel geweten: Dit boek dat op 24 november 1859 met een oplage van 1250 exemplaren bij Murray in Londen verscheen was binnen een dag uitverkocht. Wat hierop volgde was inderdaad revolutionair.

Debilbliotheekvanboedewijnbuch.nl

Op deze website leer je de bibliotheek van Boudewijn Büch op een bijzondere manier kennen. En je kunt hier het boek De bibliotheek van Boudewijn Büch bestellen van Frans Mouws. De opbrengst van het boek gaat naar Stichting ALS! Meer hierover op vind je op de website.

In het eerstkomende nummer van Tirade (maart, nr. 427) zal er van de hand van Nick van Tilburg een 'onthullend' stuk van circa tien pagina's gepubliceerd worden over De Avonden van Gerard Reve, met de titel: Halbo Kool: zijn rol in De Avonden en relatie tot Gerard Reve.

Hebben er te weinig Büchianen gestemd? Of is Flaubert echt populairder dan onze ‘eigen' Boudewijn. De Arbeiderspers heeft op 20 februari de uitslag van de verkiezing van het Gouden Privé-domein bekendgemaakt. Met 22% van de stemmen is Gustave Flaubert, Haat is een deugd gekozen tot Gouden Privé-domein.Dit deel verschijnt binnenkort in een speciale, met goud omlijste editie. Boudewijn Büch werd met zijn Een boekenkast op reis een goede tweede.