Op zondag 5 juli stond het bestuur van uw gezelschap op de boekenmarkt in Dordrecht.
Er was regen voorspelt, maar gelukkig hielden we het droog.
Een groot aantal leden trok aan onze kraam voorbij.

art003jamescookWat goed is moet je van ver halen. Dat klopt, want ondanks dat mijn vrouw in Nederland is geboren, heeft ze wel Indisch bloed door haar aderen stromen. Maar eigenlijk gaat het daar niet om.
Elke verzamelaar weet hoe moeilijk het is om juist de krenten uit de pap te halen. Verzamelaars van Boudewijn Büch kunnen uitstekend in Nederland terecht, maken een klein uitstapje naar België of gaan op zoek naar een obscure vertaling in Duitsland.
Sinds een jaar of vijf heb ik mijn ontdekkerhart verpand aan James Cook. The Great Captain. Dit is een breed gebied, want het is niet alleen de bedoeling dat je de boeken van en over James Cook gaat verzamelen, maar ook Joseph Banks, Georg Forster, Captain Bligh en vele vele anderen zullen in de verzameling aanwezig moeten zijn om ook maar een beetje compleet te zijn.

art126_bouvetDe Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair is zaterdag 3 oktober 2009 opgesierd door de presentatie van het nieuwste boek van Frans Mouws: Bouvet.
Boudewijn Büch heeft veel geschreven over het eiland Bouvet, gelegen in de zuidelijke Atlantische Oceaan en thans tot Noorwegen behorend, maar is er tot zijn eigen frustratie nooit geweest. Gerrit Jan Zwier heeft wel voet aan land gezet. Over dit bezoek en de tocht er naartoe heeft Frans Mouws hem geïnterviewd. Naar aanleiding van dit interview is Bouvet ontstaan.

art156_warrententoonVrijdagmiddag 25 september, stipt om 16.00 uur, werd in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg de tentoonstelling Er staat een huis aan Schelde geopend met een filmportret van Hans Warren te midden van zijn kunstschatten. Bijna nostalgische beelden van het huisje aan het Pijkeswegje waar zo vele Afrikaanse en Aziatische beelden zo lang een thuis hadden gevonden.

art157_boudewijnHet ANP berichtte het volgende over de veiling:

"Collectie boeken Boudewijn Büch geveild

DIEMEN - Bij Veilinghuis De Eland/Van Gendt in Diemen is maandagavond een unieke collectie boeken en manuscripten van schrijver Boudewijn Büch onder de hamer gegaan. Büch overleed in 2002 aan een hartstilstand.
De collectie was afkomstig van Pauline Drost, met wie de schrijver acht jaar lang een relatie onderhield. De 36 kavels brachten in totaal 7.400 euro op.
Onder de stukken bevond zich een collectie van 85 handgeschreven liefdesbrieven van Büch aan Drost. Dat heeft het veilinghuis maandagavond gemeld."

art158_ramseyRamsey Nasr, dichter des vaderlands, heeft jongstleden zaterdag 10 oktober de BOB Antiquarenbeurs in de Leidse Pieterskerk geopend. Nasr deed dit met een Büchiaans verhaal over verzamelen van boeken en de ziekte van het verzamelen, het gewoon willen hebben of ‘een uit de hand gelopen hobby', zoals Hans Bauer laatst in de pers zijn boekenverzameling noemde. Bauer dreigde door de woningbouwvereniging uit zijn huis te worden gezet, omdat zijn huis met 9.000 boeken door hen als brandgevaarlijk en onbewoonbaar is bestempeld. De rechter gaf de woningbouw-vereniging gelijk.

art245_geheimlevenIn het onlangs uitgegeven brievenboek Het Geheime Leven, de briefwisseling tussen twee uitgevers, Perry Pierik en Wim Huijser, staat een aardig stuk over de ruzie van Boudewijn Buch en de Dordtse dichter Kees Buddingh (1918-1985). In literaire kringen heeft men lang gedacht dat Boudewijn een hartgrondige hekel had aan de schrijver van de gorgelrijmen, maar dit bleek bezijden de waarheid. Als Büch naar zijn mening over Kees werd gevraagd antwoordde hij; ‘Ik heb helemaal geen hekel aan die man; Kees is een schat.'

art247_boerhbiblAfgelopen zondag 20 juni maakten zo'n 25 Büchmanianen hun opwachting in het Leidse museum aan het Vrouwenkerkplein om groepsgewijs onder leiding van twee rondleiders geïnformeerd te worden over de geschiedenis van de wetenschap van de zeventiende en achttiende eeuw. Ook aan de bibliotheek waar dertigduizend boeken een naslagplaats vinden, werd een bezoek gebracht. Na de rondleidingen kregen we een goede lezing voorgeschoteld over de arts en onderzoeker Herman Boerhaave (1668-1738).

Subcategorieën