Door Piet Hein Kramer

Foto's: Peter Nieuwenhuizen

 

Verzamelaars worden gekoesterd door Büchianen. Daarom is het niet zo gek dat het bestuur de jaarvergadering van Büchmania combineert met een bezoek Art.588 Brachesaan musea waarin verzamelingen worden teruggevonden. Teylers, Meermanno-Westreenianum en nu Van Gijn.

We hadden gehoopt dat de Büch-verzameling ook zo bewaard en getoond had kunnen worden. Ooit had Boudewijn zijn boekenverzameling al toegezegd aan de Universiteit van Amsterdam. Dat was toen Braches nog directeur van de bibliotheek was. Dan was zijn boekenbezit als eenheid blijven bestaan. Daarbij kwam later de mooie setting waarin zijn verzameling bijeengebracht was, zijn huis aan de Keizersgracht. Alleen ontbrak hiervoor de benodigde financiële basis.
Daarin verschilde zijn verzameling van de ons nu bekende museale verzamelingen. Grondleggers waren vermogende ondernemers, handelaren en edellieden.

Door: Regina van Weerdhuizen

 

Vrijdagmiddag 25 oktober verzamelde zich een klein gezelschap van Büchmania in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
Om 13.00 uur werden wij ontvangen door Ed van der Vlist.
Er lag een aantal middeleeuwse boeken voor ons klaar ter inzage.

 

Art.582 KB1 Art.582 KB2Art.582 KB3

René van Haaster

Foto’s: André Koolen

 

Art.580 OpeningZondag 8 december vond in de OBA alweer de 12e Boudewijn Büch Dag plaats. Een bijzondere editie omdat Boudewijn Büch dit jaar 65 zou zijn geworden. Nadat erelid Hans van Velzen, directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), om 11.00 uur de dag had geopend, verraste Karin Piters, voorzitter van Büchmania, in haar openingsspeech met de mededeling dat dit het laatste jaar is dat zij voorzitter is van ons gezelschap. Zij deed dan ook een oproep naar leden om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap. Daarnaast gaf zij zoals gebruikelijk een kort resumé van de activiteiten van het afgelopen verenigingsjaar.

 

George Koeze

 

Art.579 Map DoornOns onvolprezen Genootschap Büchmania heeft op zondag 6 april jl. een symposium georganiseerd, waarin een aantal facetten van de Eerste Wereldoorlog werd belicht.

Waarom in Doorn? Natuurlijk omdat daar Der Kaiser zijn woonstede had en dan bedoel ik niet de heer Beckenbauer, maar de heer Von Hohenzollern aka Wilhelm II. Hij is verantwoordelijk voor een ernstige ontbossing in deze omgeving door zijn hobby om eenarmig zoveel mogelijk bomen te kappen.

Op Youtube een mooi filmpje en uiteraard is onze naamgever Boudewijn er ook geweest: Boudewijn - Huis van Doorn I  en Boudewijn - Huis van Doorn II

 

Wat kregen we voorgeschoteld na de hartelijke ontvangst die ons ten deel viel?

René van Haaster

 

Ook dit jubileumjaar – het is dit jaar tien jaar geleden dat Boudewijn Büch overleed – wisten velen op de tweede zondag in december ondanks het gure winterweer de weg naar de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) te vinden om er de elfde Interplanetaire Boudewijn Büch Dag bij te wonen. Interplanetair omdat in 2009 een planetoïde naar Boudewijn Büch is vernoemend. Naast Büch hebben ook enkele van zijn helden ooit een planetoïde naar zich vernoemd gekregen: Spinoza, Boerhaave, Blaeu, Bilderdijk, Goethe en last but not least Berkhey 

 

Art.578 Corry Corman

De opkomst dit jaar was hoger dan andere jaren. Op een zeker moment telden we ruim 120 aanwezigen. Met het oog op de toekomst is dat uiteraard een prettig gegeven. Natuurlijk waren alle bekende antiquaren aanwezig met bekende en minder bekende Büchiana en andere leuke hebbedingetjes. Dit jaar was Louis Schouten aangeschoven om deel 1 van zijn langverwachte catalogus aan de man te brengen. Corry Kornman, die over een uitgebreide collectie unieke Büchiana beschikt, had enkele van haar pronkstukken tentoongesteld in de aanwezige vitrinekast. Eva Rovers, de biografe van Boudewijn Büch was zelf helaas verhinderd, maar er kon wel een boekje van haar hand worden gekocht dat in een mum van tijd uitverkocht raakte. De titel luidt Boudewijn Büch en zijn Goetheaanse spel met feit en fictie. Onder dezelfde titel zal een artikel van haar hand verschijnen in het komende nummer van het Tijdschrift voor Biografie.

art037_einsteinDe presentatie van Büchmania Magazine 6, met als thema Eilanden/Reizen II hebben we dit jaar gecombineerd met een aantal lezingen over onder meer verscheidene eilanden. Vier leden verhaalden over Paaseiland, Saba en Stromboli, Dunkeiland en het Zuidpoolgebied.

De geprogrammeerde lezingen over verschillende eilanden door vier leden uit ons gezelschap spraken aan. Dat merkten we aan de opkomst van deze geplande activiteit. Circa 35 leden en een enkel niet-lid waren zondag 12 juli aanwezig in Leiden.

Wethouder van Kunst en Cultuur van de gemeente Dinkelland (waarvan Ootmarsum deel uit maakt), de heer Engbers, nam afgelopen zondag 3 mei het eerste exemplaar in ontvangst van het kersverse boek Wandelen met Boudewijn Büch, door Springendal en Hezingen, van Ootmarsum en Vasse. Een wandeling door de jeugd van Boudewijn in zijn geliefde Ootmarsum en omgeving, geschreven door Gé Westgeest.

Gé Westgeest was zondag het middelpunt van onze activiteit in Ootmarsum. In aanwezigheid van de broers Paul en Ed en alle ega's presenteerde Büchmania in samenwerking met de Blue Poet Society deze nieuwe uitgave.

De organisator van de jaarlijkse seizoensboekenmarkten Op de Dreef, Jan Hulleman, nodigde Büchmania, op voorzet van Louis Schouten waarvoor onze dank, uit op de seizoensboekenmarkt Op de Dreef.
We zijn met veel plezier op de uitnodiging ingegaan. Immers het is een mooie gelegenheid om ons als vereniging te presenteren en onze uitgaven te koop aan te bieden aan het ‘Haarlems publiek'.

Subcategorieën