art74_napoleonDe broer van de grote keizer Napoleon Bonaparte was van 1806 tot 1810 Koning van Holland. Hij was de eerste koning van Nederland. In 1809 maakte de koning een rondreis door Oost-Nederland en bezocht op 8 en 9 maart Ootmarsum.

Bij die gelegenheid gaf hij de katholieken de grote kerk terug en kregen de hervormden een eigen kerk aan de Ganzenmarkt. Het koninklijk bezoek bestond uit bijna 70 personen: de Koning werd vergezeld door ministers, maarschalken, secretarissen, maar ook door koks, knechten en dienstmeiden.

Zondag 29 maart wordt dit feit feestelijk herdacht met een reconstructie van het bijzondere koninklijk bezoek. In een reeks van koetsen zal het koninklijk bezoek vanaf de Kuiperberg het centrum van Ootmarsum intrekken, gevolgd door de toenmalige bestuurders van Ootmarsum zoals de hofmeier, de Drost, de rentmeester van het Huys Ootmarsum de schout en schepenen en de dominees, ouderlingen, pastoors en kapelaans. Tientallen ruiters en een militaire cavalerie zullen het koninklijke bezoek begeleiden.

Het programma begint vanaf 13.00 uur en eindigt rond 19.00 uur op het kerkplein. Er wordt een rijtour door het centrum gemaakt en een rondwandeling, er vindt een officiële audiëntie op het kerkplein plaats en aansluitend een gemeenschappelijke liturgische viering in de grote kerk waarbij het Koninklijk bezoek aanwezig is.

De entree is vrij.
Parkeren op de aangewezen locaties bij de invalswegen.