Zeist - De vijf nominaties voor de JanArt.590 Prijs Wolkersprijs 2014 zijn bekend. Deze prijs voor het beste natuurboek is een initiatief van VARA's 'Vroege Vogels', het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De winnaar wordt zondag 19 oktober, op de sterfdag van de naamgever, bekendgemaakt in het radioprogramma 'Vroege Vogels', van 07.00 tot 10.00 uur op NPO Radio 1. Dat gebeurt op de Dag van het Natuurboek, in het Leidse Naturalis.

 

De vijf nominaties voor de Jan Wolkersprijs 2014 zijn:

 

P. Abels, M. Bosch, A. Crans, M. Frijns e.a. - Planken Wambuis, wild en bijster land (uitgeverij AFdH).
Vuistdikke turf over het bekende natuurgebied op de Veluwe, uitgegeven onder auspiciën van eigenaar Natuurmonumenten. De vele aspecten van het natuurbeheer komen aan de orde vanuit vele invalshoeken. Van filosoferen met de raven tot de ecologie van vogels op het zand en de jacht. Een naslagwerk dat zich onderscheidt van de reguliere natuurbeschrijving door de rijke illustraties en vlotte vormgeving.

 

Remco Daalder - De gierzwaluw (uitgeverij Atlas Contact).
'Stadsbioloog' Daalder raakte op zijn veertiende in de ban van deze sikkelvormige zomergast, en ging voor dit deel van een lange reeks vogelmonografieën bij Atlas Contact op zoek naar de geheimen van het dier. Een vogel met zoveel raadsels omgeven, dat volgens Daalder niet eens vast staat dat zijn aantal achteruit vliegt, zoals de meeste tellers beweren. Een leerzaam maar tevens humoristisch boek vol vogels, en mensen.

 

Matthijs Deen – De Wadden, een geschiedenis (uitgeverij Thomas Rap).
Meeslepende, briljant geschreven geschiedschrijving van Nederlands meest woeste en beweeglijke natuurgebied, dat de gesloten en verkrampte vader ('Hij was zelf een eiland') van de jonge Deen deed huppelen. 'Te midden van alle verandering door overtrekkende stormen, wandelende duinen, afslag en aanwas bleven in eeuwen ook dingen hetzelfde: de afstand tot de vaste wal, de onderlinge afhankelijkheid in de kleine gemeenschappen, het bitterzoete evenwicht van autonomie en verlangen in de zeemanshuwelijken, het isolement van de winter.'

 

Bibi Dumon Tak en Fleur van der Weel - Bibi's gewone dierenboek (Uitgeverij Querido).
Veelbekroonde jeugdboekenschrijfster bezingt vol vrolijke energie 'dieren die zo gewoon zijn dat de meeste mensen er geen zin in hebben ze eens beter te bekijken'. De mug, de pissebed, de mossel. Over de hooiwagen: 'Ze lijken op spinnen, maar zijn het niet. Ze weven geen web en ze hebben geen giftanden, het zijn onschuldige balletdansers in het bos.' Rijk geïllustreerd met 'krastekeningen' van Fleur van der Weel.

 

Alexander Reeuwijk – Reizen tussen de lijnen; dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace (uitgeverij Atlas Contact).
Aan de hand van de 19de eeuwse natuuronderzoeker Wallace reisde Reeuwijk over de eilanden van Indonesië. Al lezende in dit persoonlijke lofzang op de schoonheid van het hedendaagse Indonesië verkent de lezer het terrein van de biogeografie: de verspreiding van soorten. Hoe verklaar je dat de paradijsvogel alleen in het oosten van Indonesië in de bomen danst?

 

Siegfried Woldhek
De Jan Wolkers Prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening gemaakt door Siegfried Woldhek. De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was eenvoudig: in al het werk van Wolkers kom je natuur tegen, in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak.

 

Vorig jaar won Simon van der Geest de eerste Jan Wolkers Prijs, voor het boek 'Spinder'.

 

De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit Johan van de Gronden (directeur Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Joost Huijsing (eindredacteur 'Vroege Vogels').

De winnaar wordt bekendgemaakt in de uitzending van 'Vroege Vogels' op de Dag van het Natuurboek, op 19 oktober in Museum Naturalis in Leiden, met volop lezingen, workshops, optredens en heel veel boeken (de toegang is gratis).