Mystiek

De kleine blonde doodBüch fabuleerde veel in en over zijn leven. Hij was een groot en meeslepend verteller, discussieerde met vrienden over een veelheid aan onderwerpen en stak hen in kennis graag naar de kroon. Hij kon uren rustig zitten lezen, maar ook druk, enthousiast en passievol vertellen. Hij maakte met vrienden graag grappen en grollen; ze daagden elkaar uit en hielden elkaar voor de gek. Büch maakte verhalen soms groter dan ze waren en versmolt eigen jeugdverhalen met de gebeurtenissen en ervaringen van anderen tot ‘zijn waarheid’ en schreef erover in romans. Hij is nooit afgestudeerd in tegenstelling tot de titels op zijn briefpapier die anders doen vermoeden. Zijn vrienden wisten dat hij soms overdreef of zaken groter maakten dan ze waren, maar hielden van hem en bleven dat doen. Zo was Boudewijn en niemand maakte zich er druk om.

Soms is Büch in zijn fabuleren te ver gegaan. Zo liet hij zijn goede vriend Harry Prick betalen voor het uitstrooien van de as van zijn zoon, de kleine ‘Micky’. Pas na Büchs dood blijkt dat de kleine Mickey uit de roman De kleine blonde dood staat voor Boudewijn Iskander die geen zoon van Büch bleek te zijn. Boudewijn Iskander is tot op de dag van vandaag in leven en heeft een goed contact met zijn vader Koen Pronk. Büch heeft wel korte tijd een halve relatie gehad met de moeder van Boudewijn Iskander en het is niet onmogelijk dat Büch lange tijd gedacht heeft dat Boudewijn Iskander zijn zoon was. Toen hij vernam dat Boudewijn Iskander niet zijn zoon was (en hij wellicht de jongen niet meer mocht zien) heeft hij de jongen symbolisch laten sterven. Het is een theorie die ik niet hard kan maken, maar de diepe smart en het grote verdriet van Büch toen ‘Mickey’ overleed, is door vrienden als uiterst oprecht en echt getypeerd.

Ondanks het verdriet dat Prick voelde over Büchs leugen en de betaling voor het uitstrooien van de as van Mickey, schreef hij een liefdevolle biografie over Büch: Een andere Boudewijn Büch, terugblik op een vriendschap.

Handelsmerk Büch

EilandenBüchs handelsmerk in alles is zijn enorme enthousiasme en tomeloze passie. Als een kleine jongen zo enthousiast, is hij in zijn eerste televisieoptreden in het boekenprogramma van de VARA, in alle afleveringen van de Wereld van Boudewijn Büch, alsook in zijn optreden bij Barend en Van Dorp waar het grote publiek hernieuwt kennis maakt met Boudewijn. Ook in zijn weetjesboeken straalt het enthousiasme je toe en rijgt Boudewijn minieme details aaneen tot een stortvloed van woorden en tot verhalen vol passie: Hij is een zeer enthousiasme verteller.

Büch is inspirerend en brengt een lach op het gezicht van veel mensen die naar hem kijken en luisteren. Hij voert vaak de spot met zichzelf in één van de afleveringen van De wereld van Boudewijn Büch of in één van zijn toneelvoorstellingen. We zullen hem niet vergeten.

Karin Piters