De Leescoupé heeft zondag 9 maart 2008 aandacht besteed aan Boudewijn Büch en aan ons gezelschap Büchmania. De Leescoupé, het boekenprogramma van de KRO dat in de trein wordt geschoten, de tweede plek waar mensen lezen, wilde na enthousiaste mailverhalen onzerzijds (met dank ook aan Norah Molenkamp) graag aandacht besteden aan Boudewijn Büch.

Ze wilden met een drietal Büchianen in gesprek en antwoord op vragen als waarom we Boudewijn Büch zo bijzonder vinden, waartoe hij ons heeft geïnspireerd, wat we van Boudy in ons bezit hebben en waar die passie zoal toe leidt. Aangevuld met leuke anekdotes, ontmoetingen en een hoop enthousiasme moest dat leiden tot een leuk item van circa 5 minuten.

Arjan van Olst, Arjan Honkoop en ondergetekende (Norah was verhinderd door de verplichting van het doen van examens) togen op vrijdag 22 februari naar Amersfoort om daar om 09.30 uur in goed gezelschap van het Tolkien genootschap op de trein met leescoupé te stappen. De redactie had ons goed geïnstrueerd en vooraf veel huiswerk gedaan, de camera- en geluidsmensen controleerden hun materialen een laatste keer en Karin de Groot, presentatrice van het programma was er klaar voor. De regisseur bepaalde de set en allereerst was het Tolkiengenootschap aan de beurt. Tussen Amersfoort en Enschede gingen zij op de tape. Vanavond 2 maart zijn zij te zien in De Leescoupé.

In Enschede hadden we een korte stop en filmde de cameraploeg ons instappen in de trein. Voor het interview zelf moest de trein "rollen", want ze wilden bewegend landschap op de achtergrond. Nadat we ons plekje hadden ingenomen op een dubbel tweesits in de trein kon het gesprek tussen Arjan en Arjan, Karin en Karin beginnen. Het was een ontspannen gesprek waarbij we veel vertelden. Vooraf had ik hen verteld dat het geen probleem is om ons te laten praten over onze passie en dat het eerder een kunst is ons weer te laten stoppen. En zo was het ook. Ze filmden circa 30 minuten stof en inhoud waarvan ze zelf zeiden dat het nog knap lastig zou zijn daar maar 5 minuten uit te monteren. Het enthousiasme hadden we weten over te brengen. Hoe ze ons in 5 minuten neerzetten, weten we niet. Het is niet onmogelijk ons bij montage als wereldvreemde freaks neer te zetten, al deden we erg ons best het woord "fan" af te zwakken. Dat Arjan Honkoop mijn Büch-kastje tot een altaartje betitelde, droeg daar erg aan bij, alsook het feit dat Arjan van Olst minstens twintig verschillende exemplaren en uitgaven heeft van De kleine blonde dood en de heren mij in de vroege ochtend op "mijn donder" hadden gegeven voor het feit dat ik de door mij meegenomen Boudewijn Büch boekjes zo in mijn tas had gedaan, in plaats van ze in keurig plastic te verpakken, zoals zij plegen te doen en breed en uitvoerig vertelden aan de crew. Ik zou niet meer precies kunnen reproduceren wat we allemaal hebben gezegd. Er was na 30 minuten natuurlijk nog heel veel te vertellen, maar zij hadden materiaal te over. Voor ons was het zondag 9 maart dus ook een verrassing hoe onze passie in beeld zou worden gebracht. Belangrijkste was dat we voor de nationale televisie 5 minuten hebben gekregen om Boudewijn Büch onder de aandacht te brengen en dat is positief.

Heb je vorig jaar De Leescoupé gemist, ga dan naar de site van De Leescoupé van de KRO. Hier kun je de 6e aflevering van De Leescoupé bekijken. http://deleescoupe.kro.nl/aflevering6/afl6.aspx

Karin Piters