art037_einsteinDe presentatie van Büchmania Magazine 6, met als thema Eilanden/Reizen II hebben we dit jaar gecombineerd met een aantal lezingen over onder meer verscheidene eilanden. Vier leden verhaalden over Paaseiland, Saba en Stromboli, Dunkeiland en het Zuidpoolgebied.

De geprogrammeerde lezingen over verschillende eilanden door vier leden uit ons gezelschap spraken aan. Dat merkten we aan de opkomst van deze geplande activiteit. Circa 35 leden en een enkel niet-lid waren zondag 12 juli aanwezig in Leiden. De weg naar café- restaurant Einstein en de knusse bovenzaal was voor iedereen goed te vinden. Na een kopje koffie of thee konden we van start met het programma.
Ter aftrap presenteerde ondergetekende namens het bestuur Büchmania Magazine 6 dat wederom in het teken van Eilanden / Reizen staat. Nu dus Eilanden / Reizen II. Het was niet al te moeilijk dit magazine weer met boeiende reisverhalen te vullen. En het leuke is dat vooral steeds meer eigen leden zich opwerpen als auteur van een artikel.

art037_henkHet eerste exemplaar werd aangeboden aan onze voormalige voorzitter van Büchmania, Henk Spraakman. Tijdens de laatste ALV benoemd tot erelid van ons gezelschap. We zullen hier tijdens de Boudewijn Büch Dag nog uitgebreid bij stil staan. We zijn van mening dat Henk het grootst mogelijke publiek verdiend en daarom is de Boudewijn Büch Dag de aangewezen plaats om Henk in het zonnetje te zetten en te danken voor al zijn werk de afgelopen jaren.

Na de presentatie van ons magazine nam Carl Koppeschaar de eerste lezing voor zijn rekening. Onderwerp was Paaseiland. Het sprak velen tot de verbeelding, zoals ook velen van de aanwezigen jaloers waren op Carl die al eens op Paaseiland is geweest en er komend jaar weer naar afreist. Dit maal zeker ook voor de zonsverduistering die daar plaatsvindt. Op Paaseiland maken ze het tot een ware happening. Duizenden toeristen worden in juli 2010 op Paaseiland verwacht.
Na een pauze stak Joris een boeiend verhaal af over Saba en Stromboli. Saba was een goed voorbereide reis geweest en viel qua vulkanisme, het interessegebied van de afgestudeerde geoloog, tegen. Wel was het eiland toeristisch leuk voor een bezoekje. Voor Stromboli had Joris zich deze keer nauwelijks voorbereid en hier liep hij tegen een waar spektakel van boeiend vulkanisme aan. Daarvan had hij mooie foto's van lava, spuwende kraters en zwart gesteente.
Leendert Fledderus verhaalde over Dunk Island dat hij bezocht op één van zijn vele reizen, Boudewijn Büch achterna. Op Dunk Island en ook in Leenderts lezing stond Edmund James Banfield centraal die jaren op het eiland heeft gewoond, er ook is gestorven en ligt begraven.
Marcel Schaap was hekkensluiter met een lezing over onder meer de zuidpool en de vele ontdekkingsreizigers die de zuidpool aandeden.
Marcel had daarnaast alle aandacht voor de boeken die in de loop der tijden over het zuidpoolgebied zijn geschreven.
art037_eten

Tussen alle lezingen in was er een pauze waarin alle gelegenheid was verhalen en wetenswaardigheden uit te wisselen.
Na alle lezingen waren we dorstig geworden en dronken we, desgewenst op het terras of binnen, een drankje. Om zes uur schoven we achterin op het podium aan, aan de Büchmania tafel. Met maar liefst 19 mensen hebben we ons daar tegoed gedaan aan een voortreffelijke Thaise maaltijd. Na afloop gingen mensen langzaam huiswaarts, naar ik meen tevreden. Met een paar diehards dronken we nog gezellig een glaasje.

Karin Piters