Joost Zwagerman overleden

Art.624.ZwagermanSchrijver Joost Zwagerman heeft op 51-jarige leeftijd onverwacht een eind aan zijn leven gemaakt in zijn woonplaats Haarlem. De auteur zou 8 september j.l. optreden in het radioprogramma Opium op Radio 4, maar kwam daar niet opdagen. Zijn uitgever De Arbeiderspers maakte zijn overlijden bekend.

Zwagerman kampte regelmatig met depressies. Hij publiceerde in 2005 een boek over zelfmoord getiteld Door eigen hand, waarin hij betrokkenen en nabestaanden portretteerde. Suïcide fascineerde hem doordat zijn vader en zijn beste vriend, de inmiddels overleden dichter Rogi Wieg, beiden een zelfmoordpoging overleefden. Zwagerman gaf toe zeer beïnvloed te zijn door de poging van zijn vader en vriend. ‘ik kan een cesuur in mijn leven aanbrengen van voor die zelfmoorden en daarna.’ Vooral 2012 was een rampjaar voor Zwagerman, met een echtscheiding en drie sterfgevallen. ‘Ik was in duizend stukjes uiteengevallen en moest mezelf weer zien te lijmen’, zei hij daarover.

Zwagerman was tegen het accepteren en faciliteren van suïcide en was een groot voorstander van preventie. Uit eigen ervaring wist hij dat zo’n gebeurtenis zeer ingrijpend is voor ’het vertrouwen in de lotsverbondenheid en de verbintenissen van het hart. Een zelfgekozen dood jaagt vele mensen op de vlucht. Je krijgt geen ach en wee, zoals na een natuurlijke dood. Bij een zelfmoord hebben de mensen het er maar liever niet meer over.’ Op zijn eigen website schreef hij dat ieder jaar meer dan 30.000 mensen in Nederland zich van het leven proberen te beroven. Bij circa vijftienhonderd mensen slaagt die poging. ‘Dat zijn meer slachtoffers dan er jaarlijks in het verkeer vallen’, aldus Zwagerman.

Zwagerman had een heuse zelfmoordbibliotheek opgebouwd. ‘Ik besef dat kinderen van zelfmoordenaars een grotere kans hebben ook ooit de hand aan zichzelf te slaan. Ik ontdekte bijvoorbeeld dat dichters van alle kunstenaars het meest vatbaar zijn voor zelfmoord. Zij slaan 35 keer meer de hand aan zichzelf als gewone mensen’.

Voor het programma Opium waarin hij zou optreden, had hij een verzoeklijst gestuurd, alle titels bleken naar de dood te verwijzen. In februari van dit jaar schonk Joost Zwagerman zijn volledige literaire archief aan het Letterkundig Museum in Den Haag. In zijn thematiek is Joost Zwagerman verwant aan schrijvers als Rogi Wieg, Boudewijn Büch en bovenal Sylvia Plath, die allen hebben geschreven over de (on)mogelijkheid van leven met de dood voor ogen.

René van Haaster

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Home en getagd . Bookmark de permalink. Plaats een reactie of laat een trackback achter: Trackback URL.

Plaats een reactie

U moet ingelogged zijn om een reactie achter te laten.

 • Agenda

  1. Excursie Grebbeberg en ALV

   oktober 210:00 - 17:00
  2. Internationale Boudewijn Büchdag

   december 1210:00 - 17:00
  3. Presentatie deel 20 van Büch en.. geen Einde

   december 1215:00 - 17:00